Administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening (BNL). Foto: Sindre Sverdrup Strand
Administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening (BNL). Foto: Sindre Sverdrup Strand

BNL: - Følger situasjonen nøye

BNL melder at de følger den nye koronasituasjonen nøye, og vil komme med informasjon og anbefalinger etter hvert som myndighetene kommer med nye råd og påbud.

I en pressemelding skriver BNL at tiltakene regjeringen presenterte torsdag ikke foreløpig får store konsekvenser for driften av byggeplasser. Samtidig skriver de at situasjonen er usikker.

«BNL oppfordrer alle bedrifter til å ha fokus på smittevern og arbeide forebyggende slik at man unngår smitteutbrudd på bygg- og anleggsplasser. Vi oppfordrer til å ta i bruk de gode renholdsrutine som tidligere har vært brukt under pandemien, ha god håndhygiene og avstand der det er praktisk mulig. Vi minner også om at det vil være god og viktig informasjon å hente på NHOs Arbinn, som oppdateres i tråd med det regelverket myndighetene kommer med til enhver tid», skriver de.

Slik reglene er i dag skal fullvaksinerte arbeidstaker i smittekarantene kun dersom de har vært i nærkontakt (tilsvarende hustandsmedlemmer) med noen som er bekreftet smittet, og der det er grunn til å tro de er smittet av omikron-varianten. Der det ikke er en slik mistanke, kan smittekarantene avsluttes etter negativ test. Uvaksinerte er pålagt karantene i syv dager etter nærkontakt.

- De tiltak og påbud regjeringen gikk ut med i går var både regionale og nasjonale. De strengeste regionale tiltakene omhandler i hovedsak det sentrale østlandsområde, men de fleste tror at de vil bli landsdekkende etter kort tid på grunn av det nye virusets raske spredning, sier BNL-sjef Nina Solli i meldingen.

Av regionale påbud som per nå gjelder det sentrale Østlandet, nevne vi bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi.  I enkelte kommuner på Østlandet er det i tillegg påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken. Det kan for eksempel gjøres slik at de ansatte jobber hjemmefra halvparten av tiden.

- Myndighetene oppfordrer alle som ikke har vaksinert seg til å ta vaksinen umiddelbart, for at vi skal kunne slå ned smitte og sykdom, og kunne leve og jobbe normalt igjen. Dette er noe BNL støtter, og har god dialog med flere medlemsbedrifter om, sier Solli.