Blandet fra Skanska

Omsetningen i Skanska-konsernet sank i 2020 sammenlignet med året før, men resultatet ble løftet av et salg i USA og et sterkt fjerde kvartal.

I en pressemelding fra Skanska-konsernet skriver de at omsetningen sank ti prosent fra 2019 til 2020. Dermed endte topplinjen på 158,6 milliarder svenske kroner.

Driftsresultatet, som inkluderer salget av Skanskas eierandel i det amerikanske veiprosjektet Elizabeth River Crossings, gikk opp fra 7,8 milliarder svenske kroner i 2019 til 11,9 milliarder svenske kroner i fjor.

I tillegg leverte Skanska et godt resultat i årets fjerde kvartal. Resultatet i fjerde kvartal gikk opp fra 2,4 milliarder svenske kroner i 2019 til i underkant av 6,6 milliarder svenske kroner i 2020.

I årsrapporten sier konsernsjef Anders Danielsson at de har håndtert pandemien bra.

- Vi har håndtert disse tøffe tidene bra, og på tross av en andre bølge så har vår bygg- og boligvirksomhet vært stabile. Vi har klart å levere store gevinster på våre salg innen kommersielle næringsbygg. Dessuten har vi lykkes i å selge vår eierandel i et veiprosjekt på attraktive nivåer, skiver konsernsjefen i årsrapporten.

Skanska ser allerede tegn på den globale usikkerheten vil minske i 2021, og peker på vaksiner og Brexit-avklaringer.

- Skanska har en sterk posisjon. Vår ambisjon er å generere en bransjeledende total aksjeavkastning. Vi drar nytte av vår sterke markedsposisjon, balanse og organisatoriske styrke i å leverere en fortsatt lønnsomhetsforbedring innen byggvirksomheten, samt økt aktivitet innen prosjektutvikling, legger han til.

Skanska rapporterer ikke egne tall for sin norske virksomhet. I markedsutsiktene i rapporten spår entreprenøren en nedgang i boligbyggingen i Norge, mens det tror anleggsmarkedet vil holde seg på dagens nivå.

Byggeindustrien erfarer derimot at den norske virksomheten går godt.