<p>Produksjonsleder Jon Roald Johnsen i Backe Stor-Oslo viser gjestene hvordan BIM på byggeplassen funker i praksis hos entreprenøren.</p>

BIM in Japan: 400 år gammel entreprenør lærer av Backe

Mandag tok Backe Entreprenør imot seks bransjefeller fra en av Japans største og eldste entreprenører, Takenaka, for å vise hvordan de tar BIM ut på byggeplassen.

Takenaka

Takenaka står bak noen av de mest kjente byggene i Japan, blant annet Tokyo Tower og Tokyo Dome Stadion. Selskapet har hovedkontor i Osaka, og har i tillegg nærmere 20 kontorer i Asia, Europa og USA.

Takenaka har omtrent 7.500 ansatte, hvorav omtrent 2,500 arkitekter, mer enn 150 ingeniører og mer enn 100 Phd’er.

Selskapet er grunnlagt i år 1610.

En delegasjon bestående av seks fagfolk med tolk besøkte mandag Backe Stor-Oslos prosjekt Lindelia bo- og behandlingssenter og omsorgsboliger i Bærum, hvor entreprenøren gjennomfører utbyggingen med hjelp av digitale prosesser.

Takenaka-delegasjonen er denne uken gjester hos den norske programvareutvikleren Rendra, som står bak byggeplassløsningen StreamBIM. StreamBIM brukes blant annet på Lindelia-utbyggingen, og entreprenøren gikk med på å vise frem programmet i aksjon.

– Vi deler gjerne erfaringene våre. Men vi har selvfølgelig mye å lære av Takenaka også. Dette er en av verdens største entreprenører, og de er blant annet veldig gode på prosjektering. Selskapet er organisert veldig annerledes enn oss, med alle arkitekter og ingeniører in-house, forteller kategorisjef for BIM i Backe Entreprenør, Cato Hoel.

Hoel håper gjestene kan dra nytte av Backes BIM-erfaringer.

– Vi har kommet veldig langt i prosessen med å ta BIM ut på byggeplassen, og vi bruker også StreamBIM på alle prosjekter. Dette gjør at kommunikasjonen på byggeplassen er mye bedre, alle tegninger er oppdaterte, og alle avvik blir rapportert rett inn i BIMen. Dette gjør at vi kan spare tid og kostnader samtidig som vi reduserer risiko for feil, forteller han.

Enkelt å implementere

Backe Entreprenør har som mål å å heldigitalisere byggeprosesser i løpet av 2020. Hoel forteller at han i dag oppfatter det som relativt enkelt å ta digitaliseringen ut på byggeplassen. Det er i prosjekteringen og innkjøpene at de største utfordringene ligger.

– Vi har nå så gode verktøy at det blir enklere for håndverkerne å ta dem i bruk. Da blir det også enkelt for oss å digitalisere byggeplassene. Dette er noe av det vi har formidlet til Takenaka i dag, sier Hoel.

Japanerne er i Norge mandag og tirsdag, og besøker også et prosjekt i Sverige onsdag før de drar hjem. De har testet ut StreamBIM i omtrent tre måneder, og er ute etter å få med seg hvor god nytte de nordiske brukerne har av det digitale verktøyet.

– Vi synes det er utrolig spennende at de synes det er verd å ta turen helt hit for å vurdere oss, sier daglig leder Ole Kristian Kvarsvik i Rendra til Byggeindustrien.

BIM in Japan

Shojiro Taira i Takenaka.

Sjef for plangruppen i Takenakas bygg- og ingeniøravdeling, Shojiro Taira, forteller at det internasjonale entreprenørkonsernet er på utkikk etter gode verktøy for å bringe BIM ut på byggeplassen på en god måte, og at de håper på å finne løsningen i Norden.

– Vi bruker i dag åpen BIM, men mangler riktig verktøy for BIM på byggeplassen. BIM brukes ikke i alle landene hvor vi er til stede, så vi tenker primært at dette skal implementeres i Japan, sier Taira.

Takenaka vurderer nå StreamBIM for byggevirksomheten i hjemmemarkedet.

– Vi ønsker å si at vi bruker BIM i 100 prosent av våre prosjekter, men vi når ikke 100 prosent av potensialet i BIM i dag. Det er ennå for tidlig for oss å si om Backe er på riktig vei, men vi håper å snakke mer om hva dette har gjort for produktiviteten deres, sier Taira.