Hele 50 nye lærlinger i BetonmastHæhres anleggsdivisjon var samlet på Norefjell denne uka. Foto: BetonmastHæhre.Lærlingene Iver Byrøygard (t.v) og Aleksander Jacobsen er fornøyd med lærlingsamlingen, og gleder seg til læretida i BetonmastHæhre. Foto: BetonmastHæhre.Førstehjelpskurs var et av mange temaer under lærlingsamlingen denne uken. Foto: BetonmastHæhre.Lærlingene hadde et tettpakket program. Et populært innslag var go kart-konkurransen. Foto: BetonmastHæhre.Ressursgruppa i BetonmastHæhre divisjon anlegg stilte mannsterke på Norefjell. Foto: BetonmastHæhre.

BetonmastHæhre kurset 50 ferske anleggslærlinger

HMS sto øverst på agendaen da anleggsdivisjonen i BetonmastHæhre denne uken samlet 50 ferske lærlinger på Norefjell og Vikersund.

Gjennom to intense dager fikk deltakerne en grundig innføring i selskapet og arbeidshverdagene som kommer. Målet med samlingen er å gi lærlingene en grundig introduksjon til deres nye arbeidsgiver, og hvilke oppgaver som venter dem som lærling. Og ikke minst legge til rette for en trygg lærlingetid, skriver selskapet i en melding.

HMS-fokus

– Bry dere – alle skal komme Trygt Hjem hver dag, oppfordret HMS-leder Iselin Hellum i divisjon anlegg, under det innledende foredraget.

Representantene fra BetonmastHæhre brukte mye tid på HMS under samlingens første dag. Temaer som verneutstyr, trafikkregler, sikring av last, arbeid i høyden, arbeid i tunnel og sprengning, ble grundig gjennomgått. Og ikke minst ble det poengtert at lærlingene selv må ta et ansvar fra dag én.

– Det er deres ansvar å bry dere. Det er lov å være usikker. Ikke lur på noe, men spør! HMS er et felles ansvar for oss alle, understreket Hellum.

På rett plass

Lars Hæhre, leder for ressursgruppa i divisjon anlegg, hadde tatt med seg hele gruppa opp på Norefjell. Hver og én holdt de korte innlegg om de ulike fagene innen anlegg slik at lærlingene skulle få et godt innblikk i konsernets mangfoldige virksomhet, står det i meldingen.

– Dere har fått en av de beste arbeidsplassene dere kunne fått, sa Øystein Lønn Nilsen fra OKAB, Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene, da han tok ordet. Han hadde tatt med seg to tidligere lærlinger på samlingen.

– BetonmastHæhre tar virkelig lærlinger på alvor – se hvor mange ledere de stiller med her, la han til. Nilsen ga tilhørerne nyttige tips og råd om den første tiden som lærling, som ofte kjennetegnes av usikkerhet og nervøsitet.

– Vis interesse og vær litt ydmyk i starten, tipset Thomas Pettersen om. Han har et år igjen av lærlingtiden. – Og bidra til miljøet på brakka, ta del i praten. Men ikke sett deg på «feil plass», la han spøkefullt til.

Klare krav

Gudmund Roen, leder for infrastrukturvirksomheten i BetonmastHæhre, hadde også tatt turen til fjells. Han understreket viktigheten av lærlinger i selskapet, før han ramset opp noen klare krav til ungdommene.

– Dere må være presise, ja, stå opp om morran. Og så må dere tenke sikkerhet – nåde den som møter opp på kontoret mitt og sier «jeg skulle bare». Og vær nysgjerrig og engasjert – ikke vær redd for å spørre. Vær gode ambassadører for BetonmastHæhre, oppsummerte Roen, som la til at han så frem til neste post på programmet; gokart-kjøring på utebanen på Sigdal.

– Jeg er ganske god, sa en ubeskjeden Roen.

Pakket program

Dag to av samlingen fant sted på hoppsenteret i Vikersund. Her fikk lærlingene en innføring i førstehjelp, brannslukking og viktigheten av bruk av riktig hørselvern. Det ble også anledning til å bestige den enorme skiflygingsbakken før lunsjservering ventet å toppen av bakken. Samlingen ble avsluttet med kontraktsskriving og utlevering av arbeidstøy.

Lærlingene virket både fornøyde og slitne da samlingen gikk mot slutten.

– Det har vært en veldig bra samling. Det har vært gøy å treffe mange ivrige folk med de samme interessene som en selv, sa Aleksander Jacobsen.

– Det er tydelig at BetonmastHæhre satser på lærlinger når vi ser hvor mannsterke de stiller, tilføyde Iver Byrøygard. – Jeg har lært mye om BetonmastHæhre og ikke minst hva som forventes av oss. Det har vært en veldig nyttig samling, sa Byrøygard.