Bergene Holm vedtar ikke forelegget som politiet i Innlandet har ilagt dem som følge av en dødsulykke i 2018. Saken vil dermed bli behandlet i Glåmdal tingrett på Kongsvinger. Foto: Terje Pedersen / NTB

Bergene Holm ilagt millionbot etter dødsulykke

Trelastleverandør Bergene Holm er ilagt en bot på 4,5 millioner kroner etter at en mann omkom i en ulykke på et av bedriftens sagbruk i 2018.

Mandag 19. november 2018 skjedde det en arbeidsulykke ved fabrikken til Bergene Holm AS i Brandval i Kongsvinger. En mann i 20-årene ble dratt med inn i en pakkemaskin og påført så store klemskader at han døde på Kongsvinger sykehus kort tid etter.

Politiet i Innlandet har nå siktet selskapet Bergene Holm AS for brudd på arbeidsmiljøloven, og ilagt et forelegg på 4,5 millioner kroner på grunn av hva politiet mener er manglende sikring, skriver NRK denne uken.

– Etterforskningen har vist at det var store mangler på de tekniske installasjonene, som skulle hindre at de ansatte kunne bli påført skade. Dette mener vi bedriften har et strafferettslig ansvar for, sier politiadvokat Henning Klauseie til NRK.

Klauseie forklarer for statskanalen at størrelsen på boten må sees i sammenheng med økonomien i selskapet.

– Vi har sett på regnskap hvor man i flere år har hatt årsresultat på over 70 millioner kroner etter skatt. Og de siste tre årene har de utbetalt 54 millioner kroner i utbytte til eierne. Boten skal ikke bare være en liten post i regnskapet, den skal være følbar, sier han.

Bergene Holm har ikke godtatt å betale forelegget på 4,5 millioner kroner, dermed vil saken bli behandlet i Glåmdal tingrett. Saken er foreløpig ikke berammet.

– Vi vedtar ikke forelegget, og anser oss ikke skyldige etter siktelsen, sier administrerende direktør Erland Løkken i bergene Holm til Byggeindustrien.

Dette var også eneste kommentar Løkken hadde til NRK mandag.

Politiadvokat Henning Klauseie varsler at påtalemyndighetene vil kreve en høyere bot som følge av rettsaken, og at denne da kommer på 5,4 millioner uten strafferabatt.