Espen Bostadløkken, kommersiell direktør for Norden i GE Grid Solutions (fra venstre), konserndirektør i Statnett, Elisabeth Vike Vardheim og Arne Landmark, administrerende direktør i Backe Stor-Oslo. Foto: Statnett

Backe og GE bygger Sogn transformatorstasjon

Statnett har signert kontrakt med GE Power Norway og Backe om å bygge en ny transformatorstasjon på Sogn i Oslo.

Det skriver Statnett i en pressemelding på sine nettsider.

– Dagens anlegg i Oslo er gamle og det er viktig få oppgradert disse for å sikre strømforsyningen til hovedstadsregionen i årene som kommer. Dette gjelder særlig transformatorstasjonene på Sogn og Smestad, samt kabelforbindelsen mellom disse stasjonene, sier konserndirektør i Statnett, Elisabeth Vike Vardheim, i meldingen.

GIS-anlegg

GE har tidligere signert kontrakt om å bygge et nytt gassisolert kompaktanlegg på Smestad (GIS-anlegg), og har nå fått jobben med å bygge ny stasjon også på Sogn, skriver Statnett.

– GE og Backe vant konkurransen etter en samlet vurdering av pris, teknikk, kvalitet, HMS og gjennomføringsplan. Statnett ser frem til et godt samarbeid også i dette prosjektet, sier Vardheim.

Kontrakten omfatter nytt bygg for kompaktanlegget og kontrollbygg. Videre omfatter leveransen et nytt GIS-anlegg på 420 kilovolt og et hjelpeanlegg.

Det nye anlegget vil, ifølge pressemeldingen, ta mye mindre plass enn anlegget som står utendørs der i dag. Dagens anlegg skal være i full drift mens den nye stasjonen bygges.

– GE Grid Solutions er stolte over å bli valgt ut til å bygge en ny 420 kilovolts nettstasjon for Statnett på Sogn. Dette er den andre i rekken av slike gassisolerte anlegg som GE nå skal bygge for Statnett i Oslo. Vi gleder oss til å fortsette det gode samarbeidet med Statnett, og vi akter å være en langsiktig partner for Statnett i den videre planlagte utbyggingen av 420 kilovolts-anlegg i Norge, sier Espen Bostadløkken, kommersiell direktør for Norden i GE Grid Solutions.

Omfattende oppgradering

Også Backe ser frem til å bygge den nye transformatorstasjonen, heter det i meldingen.

– Backe Stor-Oslo er svært fornøyd med å ha vunnet frem i konkurransen om nettstasjonen på Sogn for Statnett sammen med GE Grid Solutions. For Backe er dette en svært strategisk viktig kontrakt med tanke på den videre utbyggingen Statnett skal foreta av slike anlegg i Norge, og vi ser frem til et godt samarbeid med Statnett som kan danne grunnlag for flere kontrakter, uttaler Arne Landmark, administrerende direktør i Backe Stor-Oslo.

Den nye transformatorstasjonen er en del av Nettplan Stor-Oslo, som er Statnetts plan for hva de beskriver som en omfattende oppgradering av nettet i og rundt Oslo.

Oppstart av byggearbeidene er planlagt i løpet av første kvartal 2019. Ferdigstillelse og idriftsettelse er planlagt til 2021.