Avenyen Ica Maxi

Avenyen Ica Maxi

Sted: Sørlandsparken, Kristiansand

Kontraktssum eks mva: 82 millioner kroner

Bruttoareal: 10.500 kvm

Byggherre: Flekkerøya Utvikling

Byggherreombud: Sørlandskonsult

Totalentreprenør: Skanska Norge

Arkitekt: Sivilarkitekt Steinar Romedal

Tverrfaglig teknisk rådgiver: Rolf Georg Håland

Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIE Asplan Viak - RIV: Rolf Georg Håland - RIV Sanitær: Løyning - RIBr: Teknoconsult - RISprinkler: Sprinklerspesialisten - RI Stålkonstruksjoner: Skalles Mekaniske Verksted - Bistand RIV: Sivilingeniør Robstad - Bistand RIE: Elconsultteam Sør

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: TT Anlegg - Betongelementer: Nor Element - Stålkonstruksjoner og tak- og fasadeplater: Montasjebygg - Taktekking: Protan Tak - Leverandør glass- og aluminiumsfasader: ASC Pawel Filipek - Montør glass- og aluminiumsfasader og ståltrapper: Leif Hubert Stål - Maler og gulvlegger: Malco - Flislegger: Brødrene Olsen Mur og Bygg - Himlinger: SLS Montasje - Ferdigmalte veggplater: Neumann Bygg - Tredører: Jeld-Wen Norge - Ståldører: Daloc - Kjølevegger: Huurre Norway - Beslagsarbeider og takrenner: Ulstein Blikkenslagerverksted - Rørlegger og sprinkling: Moi Rør - Ventilasjon: Agder Ventilasjon - Elektro: K Nilsens Elektriske - Rekkverk og utvendig fedring: Agder Montasje - Solavskjerming: Bico møbler og systemprodukter - Leddheisporter og hurtigporter: Crawford Norge - Dørautomatikk skyveporter: ET-System - Heis: HK Service - Kjøkken: Norema

Den største butikken i Avenyen er en Ica Maxi butikk på 7.500 kvadratmeter.

Det er Arcasa (frem til rammesøknad) og sivilarkitekt Steinar Romedal som har tegnet Ica Maxis bygg. Det er oppført i totalentreprise av Skanska Norge. Kontraktssum eks mva var på 82 millioner kroner. Tiltakshaver er Flekkerøya Utvikling AS.

Tre butikker
Prosjektleder Johnny Bakkan forteller at byggearbeidene startet i januar i fjor og at bygget stod ferdig i månedsskiftet januar/februar i år. Bygget omfatter i tillegg til Ica Maxi en lekebutikk og en flisebutikk på til sammen 3.000 kvadratmeter.

Betong og stål
Bygget har betong i fundamentet og bærekonstruksjon av stål over bakken. Taket bæres av et fagverk i stål og er isolert og tekket. Veggene består av veggelement i stål. Mot Avenyen har bygget en stor glassfasade. Gulvene i bygget er flislagte.

Bakkan sier at den største utfordringen i prosjektet var å koordinere tekniske fag og de mange underentreprenørene. – I tillegg var både administrasjonsdelen og teknisk del komplekse. Aggregatene i bygget er meget store.

Seksjonsvis
For å komme tidlig nok inn i administrasjonsdel og tekniske rom ble bygget ført opp i seksjoner fremover mot Avenyen. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Oppvarming er basert på fjernvarme og på gjenvinning fra kjøle- og fryseanlegg. Bygget har solavskjerming i glassfasaden, dels med solfaktor i glasset og dels med rullegardin. Det er montert grunnbelysning under dragerne og effektbelysning på reolene. Bygget er fullsprinklet, har sentral driftskontroll og har balansert ventilasjon med varmegjenvinning.

På det meste var 45 fagarbeidere i aktivitet på byggeplassen. Byggingen skjedde uten noen fraværsskader. Sorteringsgrad for byggavfall var på 70 prosent. Bakkan sier at prosjektet ga ny lærdom. – Jeg har bygget mest boliger tidligere så for meg var det lærerikt å bygge et næringsbygg med stort volum. Vi hadde en meget profesjonell og dyktig byggherre.

Tekst og foto: Ole Harald Dale