Byarkitekt Maria Molden (fra venstre), direktør for Klimaetaten Stina Oseland og direktør for Plan- og bygningsetatenTarje Wanvik utgjør arbeidsgruppen som skal sette i gang FutureBuilt i Bergen. Foto: Håvard Prestegården / Bergen kommune
Byarkitekt Maria Molden (fra venstre), direktør for Klimaetaten Stina Oseland og direktør for Plan- og bygningsetatenTarje Wanvik utgjør arbeidsgruppen som skal sette i gang FutureBuilt i Bergen. Foto: Håvard Prestegården / Bergen kommune

Bergen blir med i FutureBuilt

Bergen blir første kommune utenfor Oslo-regionen som blir med i FutureBuilt-samarbeidet.

Det skriver Bergen kommune i en pressemelding denne uken.

Bergen kommune inngår en samarbeidsavtale med FutureBuilt etter å ha fått tilsagn på 5,5 millioner kroner i Klimasats-midler fra Miljødirektoratet.

FutureBuilt-samarbeidet eies fra før av Oslo, Bærum, Asker, Drammen, Nordre Follo og Lillestrøm kommuner, med Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Direktoratet for byggkvalitet, Husbanken, Enova, Grønn Byggallianse, Norske arkitekters landsforbund og DOGA som samarbeidspartnere.

– Bergen jobber hardt for å kutte klimagassutslipp, og har tydelige ambisjoner for arkitektur. Vi ønsker raskere saksbehandling for utbyggere som prioriterer god arkitektur, klima og miljø, for å få en by som er grønnere og trivelig for alle, sier Thor Haakon Bakke, byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen kommune.

Bergen blir med i FutureBuilt i form av et treårig pilotprosjekt.

– FutureBuilt stimulerer til bærekraftige byggeprosjekter, med god arkitektur, som vi alle ønsker. Det er bra for byen, næringslivet og bra for å få til mer av det vi allerede er gode på internt i kommunen, sier byarkitekt Maria Molden.

– Ti år med FutureBuilt i Oslo-regionen har gitt oss masse spennende erfaring og lærdom. Nå er vi klare til å dele, og vi ønsker Bergen kommune hjertelig velkommen inn i programmet som en pilot på nasjonal satsing, kommenterer Ragnar Sand Fuglum, styreleder i FutureBuilt og direktør for samfunnstjenester i Asker kommune.

Både private og offentlige byggeprosjekter kan bli del av FutureBuilt. Bergen kommune har i forbindelse med Klimasats-søknaden skissert fem aktuelle prosjekter. Blant disse er planene om å få bygget rundt 375 nye boenheter i Grønneviken, der kommunen ønsker nye typer deleløsninger og alternative boformer. I Grønneviken ligger også et betongstøperi bygget av krigsfanger under annen verdenskrig, med en unik konstruksjon som ikke finnes andre steder i Bergen. Kommunen utreder muligheten for å etablere både barnehage og fellesarealer i det vernede bygget. 

Videre skriver kommunen at de håper både rehabilitering av realfagsbygget på Universitetet i Bergen, samt etableringen av et flerbruksbygg på cirka 14.000 kvadratmeter på Mindemyren blir en del av FutureBuilt-programmet.