Vegvesenet har undersøkt Hæhre-rykter

Statens vegvesen har undersøkt om det er noe i ryktene Albert Hæhre presenterte i slutten av november.

Lars Erik Hauer, direktør for vei- og transportavdelingen i Statens vegvesen, sier til Byggeindustrien at de har sjekket eget system (ELRAPP) og at de så langt ikke har funnet noe mønster som tilsier at det foregår uregelmessigheter.

- I utgangspunktet er det slik at alle som jobber for vegvesenet skal registreres i et register hvor alt skal komme frem. Vi foretar kontroller i forhold til sosial dumping og vi tar stikkprøver hvis vi hører rykter. Vi har også en internrevisjon som virkelig går i dybden for å kontrollere at alle regelverk blir fulgt. Vi føler oss med andre ord trygge på de rutinene vi har, sier Hauer.

I slutten av november uttalte Albert Hæhre at han er sterkt tvilende til at utenlandske aktører blir kontrollert på samme måte som norske. Ifølge Hæhre går det nå rykter om at det finnes utenlandske anleggsarbeidere som jobber 14 dager i Norge og hever minstelønn på 169 kroner i timen før de reiser hjem til eget land og jobber tilsvarende periode gratis. I tillegg til å kun få ”halv lønn”, ryktes det at arbeiderne selv må betale både reise og opphold i Norge.

- Vi følger ikke opp de utenlandske på en spesiell måte, men vi følger de opp på samme måte som vi gjør med de øvrige entreprenørene. Det er de samme kvalifikasjonskravene som ligger til grunn og det er de samme kontrollene vi foretar underveis når entreprisene pågår.

Vi har ikke funnet noe som gjør at vi burde være bekymret for måten de utenlandske opptrer i markedet, sier Hauer.