HM 49

HM 49

Sted: Hvervenmoen, Hønefoss

Prosjekttype: Nytt kontorbygg

Bruttoareal: 4.800 kvm + 3.100 kvm parkering og tekn. Rom

Byggherre: AKA AS

Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør

Kontraktssum eks mva:
92,5 millioner kroner

Byggherreombud:
Eiendomsservice Ringerike

Prosjekt- og byggeledelse:
HR Prosjekt

Arkitekt og LARK: Halvorsen & Reine / Eiendomsservice Ringerike

Interiørarkitekt 7. etasje: Creative Design v/ Tone Hogness

Rådgivere: RIB: Sivilingeniør Will Arentz - RIV: Moe Polyplan - RIE: ECT - RIBR: Roar Jørgensen - RIG og RIA: Multiconsult - Energiramme bygningskonstruksjoner: Norconsult

Underentreprenører/leverandører: Grunn- og utomhus: Åsmund Pettersen & Sønn - Prefab. bet.elementer: Spenncon - Stål: Næsset Mek. Verksted - Lettak: Lett-Tak Systemer - Rør og ventilasjon: Vito Entreprenør - Elektro: Krøderen Elektro - Heis: StarLift - Stikkingsarbeider: Asker Oppmåling - Alu.- og glassfasader: Sagstuen - Himlinger og systemskillevegger: Moelven Nordia - Tekking: Euro Blikk og Tak - Ståltrapper og rekkverksarbeider: Brødrene Midthaug - Branntetting og -beskyttelsesstål: Firesafe - Parkett: Bo Andrén - Maler og gulvbelegg: Brødrene Vatndal - Kjøkken: Kongsberg interiør - Flisarbeider: Poul Markussen - Lås og beslag: Brann & Låsservice - Beslagsarbeider: E. Brørby & Sønn - Solavskjerming: Vental - Ståldører: Lande Mek. Verksted - Innedører: Jeld-Wen Norge - Ytterdører plan 1 og plan 7: Jømna bruk - Hyller: Ring Interiør

Næringsparken på Hvervenmoen vokser stadig. Mellom ranke furulegger i skogbrynet på vei inn til Hønefoss, troner nå enda et kontorbygg for AKA AS.

AKAs første kontorbygg fikk mye oppmerksomhet og omtale, og ble også tildelt Ringerike Blads Byggeskikkpris for 2007. Dette siste bygget er et selvstendig nybygg, men er allikevel knyttet til det første hva design og utforming angår. De to byggene vil også knyttes fysisk sammen med en glassgang i første og tredje etasje. Opp i mot 300 personer som vil ha sitt daglige virke i HM 49, vil dele ny hovedinngang og en utvidet kantine over to plan.

En videreføring
‒ Utformingen i nybygget skal vise et klart slektskap, det skulle passe inn slik at begge byggetrinnene fremstår som ett kompleks. Tanken var altså ikke å lage en kopi, men heller å videreføre tematikken. Flere elementer er tatt med videre; dels materialbruken, men også de to hjørnespissene som avslutter takkonstruksjonen, sier Daniel Grande i Halvorsen & Reine Arkitekter. Eiendomsservice Ringerike AS har vært byggherreombud, men arkitekt Erik Karlsen hos sistnevnte har sammen med Halvorsen & Reine hatt nybygget som et samarbeidsprosjekt. Sammen med Arkitektkontoret SG Arkitekter tegnet Karlsen også det første bygget.

Kontraktsverdien for totalentreprenør Veidekke Entreprenør er på vel 92 millioner kroner pluss avgifter, og Veidekke har i egen regi utført alt av tømring og plasstøpte betongarbeider.

To fløyer
‒ Størrelsen på kontorbygget og det å få til en god økonomi var utfordringer til å begynne med. Det har vært gjennomført en del kosmetiske grep for å få til god arealutnyttelse. Ut i fra begrensningene i reguleringsplanen er det gitt dispensasjon på utnyttelsesgrad og høyder, sier adm. dir. i prosjekt- og byggeledelsesfirmaet HR Prosjekt AS, Helge Rustand. Bygget, som har to fløyer mot vest og nordvest, er på fem hele kontoretasjer, i tillegg til to inntrukne toppetasjer. Arealet er på 4.800 kvm, i tillegg til en p-kjeller med teknisk rom på til sammen 3.100 kvm. Nybygget har et totalareal på 7.900 kvm.

Mellom fløyene i vest er det lagt til rette for et sosialt uteområde i et atrium. Dette arbeidet skal igangsettes til våren, men omfattes ikke i denne kontrakten.

‒ Den nye hovedinngangen blir nå under en glassbaldakin fra sør, som fører inn i en øst/vest midtakse. Denne midtaksen er et viktig designgrep som binder begge bygg sammen, og skaper rom for uformelle møteplasser. Den har glass i begge ender, og i alle etasjer. Med glass på to sider gir også heisen gjennomsyn og bidrar til luftighet og transparens i fellesområdene, poengterer Grande.

Egentlig et glassbygg
Nybygget har en tradisjonell konstruksjon med plasstøpte kjellervegger og prefabrikkerte betongsøyler, og stål bæresystem med hulldekker som etasjeskillere i kontoretasjene. Det ble lagt mye ressurser i utvikling av fasadeløsningene. Den kan synes likt det første bygget, som hadde en oppdeling av felter med tradisjonelle vegger med trepanel og felter med rene glassvegger. Men det er store forskjeller.

‒ Dette bygget har en løsning som vi har utviklet i nært samarbeid med Sagstuen AS. Fasaden er i utgangspunktet oppført som en ren glassfasade med bærende alu-profiler, kaldglassfelter og vindusfelter. Det er lagt inn lufting av den kalde delen av fasaden mellom glasset og vindtetting. Innvendig bindingsverk, isolert med innblåst isolasjon, dampsperre og malt gips innvendig og malte gipsforinger i vinduer. Utvendig påhengte panelfelter av royalimpregnert kledning er festet til fasadenes alu-bæresystem. Utfordringene var i utgangspunktet de mange overgangene mellom panel, kalde vindusfelter og selve vindusfeltene. Derfor havnet vi på denne løsningen, forklarer Veidekkes prosjekteringsleder, Bjørn Fagerås.

Både Rustand og Fagerås fremhever at byggeprosessen og samspillet med byggherre, aktører og leietakere har vært veldig god. Det har vært operert med en «null-liste» på kontraktssummen når det gjaldt eventuelle overskridelser. Endringer for totalentreprenøren, som en følge av oppståtte situasjoner underveis, har medført at enkelte elementer er gjort om eller tatt bort.

‒ Fokus har vært på at vi skulle ligge innenfor den avtale kontraktssummen. Med unntak av en del tilleggsønsker fra eierne, har det ikke vært store endringer i det opprinnelig beskrevne kontraktsarbeidet. Har det vært endringer, har det ført til at vi sammen med byggherrerepresentantene har funnet andre ting vi kan knipe inn på. Slik har vi kommet i mål, uten av kvaliteten i prosjektet er forringet, påpeker Fagerås.

Både salg og utleie
AKA både selger og leier ut seksjonsvise deler av HM 49. De fem første etasjene kan deles i to, mens de inntrukne sjette og sjuende etasje er beregnet for én bruker. I skrivende stund er det kun et mindre areal på ca. 207 kvm som står uten kjøper/leietaker.

‒ Vi har satt i gang en områdeplan her, der det legges til rette for kontorer og plasskrevende handel, sier adm. sjef i AKA, Guro Cath. Thoresen. AKA disponerer ca. 100 mål på Hvervenmoen, der det foreløpig er planer om flere kontorbygg inne i næringsparken.

‒ Hvervenmoen er et vekstområde, rett ved innfallsporten til Hønefoss og med god plass og parkering til både ansatte, kunder og gjester. Avstanden til Oslo, Drammen og Gardermoen er overkommelig. Det er flere bedrifter som trenger store og effektive arealer, både for faghandel og for kontorvirksomheter. Og de er velkomne hit til oss, fastslår Thoresen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter