Det kryper og kravler i juletreet

Mellom 10.000 og 20.000 ubudne gjester blir med juletreet ditt inn. Det kan være årets sterkeste argument for å ha plastjuletre eller ikke noe festbuskas innendørs i det hele tatt.

Fakta om småkryp i juletreet

* Det finnes en rekke små insekter og edderkoppdyr som lever i og av bartrær, men også mange småkryp som bruker trær til overvintring.

* De fleste gjemmer seg i bittesmå hulrom og sprekker der de kan ligge beskyttet for vær og vind hele vinteren.

* Mellom 10.000 og 20.000 levende insekter og edderkoppdyr holder til i et gjennomsnittlig juletre.

* De fleste av dem er så små at de ikke kan ses med det blotte øye.

* Krypene er tilpasset norsk vinterklima ved at de har kvittet seg med mye vann før vinteren. De vil ikke leve mer enn maks en uke i innemiljø, der de tørker ut.

* Småkrypene i juletreet er ikke interessert i julemat eller godterier.

* De er heller ikke farlige eller til skade for mennesker

(Kilde: NTNU Vitenskapsmuseet)

Hele lokalsamfunn av edderkopper, midd, spretthaler, veps, trips og andre plantesugere blir med juletre og granbar inn. Førsteamanuensis og insektforsker Torbjørn Ekrem ved NTNU Vitenskapsmuseet er en av dem som syns det er uproblematisk:

– Er ikke dette koselig da, litt ekstra julebesøk? Det er jo helt naturlig, og de gjør ingen skade.

Engstelige telefoner fra andre tyder på at mange ikke deler hans syn.

– Vi hadde et innslag om dette på Newton. Det ble det en del reaksjoner på. En fyr ringte NRK og takket for at de hadde ødelagt julehyggen hans.

Våkner til live
Småkrypene er tilpasset norsk vinterklima og har gjemt seg i hulrom og sprekker i treet for vinteren. Noen av dem er frosset i dvale. Når treet kommer inn i den varme stua, kvikner de til og begynner å kravle rundt som om våren var kommet. Ekrem forsikrer igjen om at krypene er helt ufarlige.

– De er jo så små, sier han entusiastisk.

Men hvis man ser nøye etter, virkelig tar en grundig titt inn mellom greinene på treet, er sjansen for å få øye på dem relativt stor.

– Den edderkoppen som kan bli rundt tre millimeter, den er stor nok til at man ser den om den kommer krabbende over kanten på ribba?

– Du ville sett den, men den kommer seg ikke så langt. Det er ikke optimalt klima for krypene i stua, de tørker rett og slett ut og dør, sier Ekrem.

Noen råd
Ekrem innrømmer at det er stor interesse for de ubudne julegjestene hvert eneste år.

– Det er vinterens agurknytt. Men det er altså harmløst.

– Så for eksempel lus og lopper er verre?

– Nei, sier Ekrem og drar på det:

– Lus og lopper er ikke farlige de heller, de er tross alt utviklet for å leve sammen med mennesker. Malariamygg er for eksempel verre, den kan man bli skikkelig syk av.

Ekrem ser ikke helt poenget, men kommer likevel med noen råd om hvordan man kan begrense inntoget av edderkoppdyr og insekter:

– Det er vanskelig å kvitte seg med alle, men antallet kan reduseres. Sett treet et temperert sted, i en bod eller lignende. Da våkner småkrypene og kravler ut av gjemmestedene sine. Så tar du treet utendørs og rister godt før du setter det i stua.

– Det er også større risiko for å få med mange dyr om du henter treet i skogen enn hvis du kjøper fra en plantasje der de trolig sprayer trærne med insektmidler. Bruk av insektspray og lignende frarådes da dette er atskillig mer skadelig og dessuten kan være brannfarlig.