Statsarkivet

Statsarkivet

Sted: Bergen

Prosjekttype:
Arkiv, rehab og nybygg

Kostnadsramme:
206,3 millioner kroner

Bruttoareal: 3.375 kvm nybygg,
2.763 kvm rehab

Byggherre: Statsbygg

Ass. prosjektleder for byggherre:
Erstad & Lekven Bergen

Totalentreprenør: Obas Vest

Arkitekt og prosjekteringsleder: NAV

Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: Siv.ing. Bjarte Fyllingen - RIV: Miljøconsult - RIG, RIGberg: Multiconsult - RIE, RIBr: Sweco

Underentreprenører/leverandører: Oppmåling: Geo Survey - Betongele-
menter: Spenncon - Ferdigbetong: Unicon - Betongsaging: Stoltz Entreprenør og Sørheim Riveservice - Gulvstøp/ tynnavretting: Industrigulv-
spesialisten - Stål/ rekkverk: Stokke Stål - Taktekking: Protan - Glass- og alu.arbeider: Fasader og Glass - Antikvarisk oppussing: AH Bygg-
tjenester - Ståldører: Ulefos - Trapper og rekkverk: Stokke Stål - Maler: Foss & Knutsvik Malerforretning - Parkett: Format Gulv & Interiør - Rørlegger: Oras Bergen - Elektro: Frøland & Noss - Ventilasjon: Hamstad - Arkiv/ reoler: Constructor Norge - Heiser: HK Srevice - Anleggsgartner: Anleggsgartnermester Wikholm - Byggevarer og ytterdører: Neumann Bygg - Byggvask/ rent bygg: Vibe - Transport og mottak av byggavfall: Norsk Gjenvinning

Obas Vest har rehabilitert, bygget om og bygget ut Statsarkivet på Årstad i Bergen.

Utbyggingen har skjedd i to byggetrinn. I første trinn ble det gamle konserverings-
bygget revet og nytt magasin og nytt konserveringsbygg ble bygget. I trinn to ble deler av det gamle statsarkivbygget rehabilitert og bygget om.

206 millioner kroner
Statsarkivet i Bergen ble opprinnelig tegnet av Egill Reimers og ført opp i 1920-21. Det har blitt utvidet flere ganger, siste gang i 1993.

Nybygget er på 3.375 kvm, mens den rehabiliterte og ombygde delen er på 2.763 kvm. Prosjektet har hatt en samlet kostnadsramme på 206,3 millioner kroner. Tiltakshaver er Statsbygg. NAV AS har vært arkitekt. Byggearbeidene er utført av Obas Vest AS i en samspillsentreprise. Byggetrinn én hadde oppstart i juni 2010 og ble fullført i september 2011, mens trinn to startet i oktober i fjor og stod ferdig i oktober i år.

34.000 løpemeter
Statsarkivets hovedoppgave er å ta vare på, formidle og gjøre arkiv fra statlig forvalting tilgjengelige. Statsarkivet i Bergen dekker Hordaland og Sogn og Fjordane.

Statsarkivar Yngve Nedrebø ved Statsarkivet forteller at den nye bygningsdelen inneholder magasin med 34.000 løpemeter med arkiver (en utvidelse på nesten 21.000 løpemeter) og en konserveringsavdeling der arkivmateriale kan behandles og digitaliseres.

I den gamle delen er det kontorer, garderober, gammel lesesal, publikumsinngang og ny lesesal. Den nye lesesalen ligger i bunnen av magasinet fra 1921 og går over to etasjer.

Seniorkonsulent Tom Myrvold, som leder konserveringsavdelingen, forteller at det blir bedre plass og bedre fysisk arbeidsmiljø i den nye avdelingen.

– Den gamle konserveringsavdelingen var fra 1975, så forbedringene er store.

Kobbermesh
Assisterende prosjektleder Jørn Johnsen i Obas Vest forteller at grunnen består av fjell og morene og har vært problemfri å bygge i.

– Vi har tatt ut cirka 11.300 kubikkmeter masser fra tomten. Hele byggegropen ble spuntet og noe av spunten står igjen. Konserveringsfløyen er sikret med radonduk.

Den nye bygningsdelen har rektangulær form og en grunnflate på 840 kvadratmeter. Magasindelen under bakken er støpt vanntett i plasstøpt betong. Konserveringsdelen over bakken har bærende konstruksjon i stål og hulldekker. Taket er svakt skrånende, isolert og tekket med folie. Bygget har værhud av cembrit-plater og skal tekkes med en kobbermesh festet til en stålkonstruksjon.

Magasinet har tre hoveddeler, adskilt av faste vegger og branndører i stål. I magasinet er det dels belegg og dels malt betong på gulv, faste vegger og faste himlinger. I konserveringsdelen er det belegg på gulv, faste vegger og systemhimlinger. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Alle vindu er i aluminium. Hele det nye bygget har universell utforming. Sorteringsgraden for byggavfall er 85 prosent.

Statsarkivet har vannbåren oppvarming, i hovedsak med radiatorer. Det er 35 cm isolasjon i tak og vegger i det nye bygget. Vinduene har en U-verdi på 0,9. Ventilasjonsanleggene er balanserte og har varmegjenvinning. Hele arkivbygget har sentral driftskontroll. Brannsikring er ivaretatt med brannskillevegger. Magasinene er ikke sprinklet, siden vann vil skade de arkiverte dokumentene. Et IT rom har energen gassanlegg. Det er cirka 50 parkeringsplasser sørøst for bygget.

Grei byggeprosess
Jørn Johnsen sier at både bygging og rehabilitering har gått greit.

– Vi har hatt inntil 50 håndverkere på byggeplassen samtidig. HMS har vært viktig og våren 2011 mottok vi Statsbyggs gullhjelm for god sikkerhet og orden på byggeplassen. Vi tar med oss nyttig kompetanse i rehabilitering av et verneverdig bygg fra dette prosjektet.

Sivilarkitekt Per Bjørnstad i NAV forteller at det arkitektoniske hovedgrepet for nybygget var å legge en langstrakt bygningskropp på tvers i bakkant av selve hovedbygget, slik at det ikke ble frarøvet viktighet.

– Ved å forlenge et eksisterende bygg ble det etablert et lunt og lukket gårdsrom. Det nye bygget har fått stil og materialvalg som skal gi det en tidløs eleganse. Den største utfordringen i prosjektet var de begrensede romhøydene i den gamle arkivbygningen. Det ga begrensede muligheter for blant annet tekniske føringer.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter