Steg tar steget inn i gravefritt markedet

Steg Entreprenør AS på Vikersund er kommet godt i gang som siste skudd på stammen av norske NoDig-firmaer.

Kristian Sandum, som var en av nøkkelpersonene i Sandum AS, har sammen med Nils Skretteberg valgt å starte eget firma etter at Ola Sandum solgte Sandum AS til Oslo Vei for to år siden. Nå tar de steget inn i et fagfelt som skriker etter fornyelse.Kristian Sandum har både lang erfaring og et godt rykte som en solid bransjemann, og mener det er plass til flere aktører innen gravefrie metoder i Norge. Han har arbeidet med utblokking og rørpressing de siste 15 årene, og er vokst opp med rørfornying i sin fars firma. Kristian Sandum har dermed skaffet seg en bred erfaring innen dette fagfeltet.

Han har vært en viktig bidragsyter både når det gjelder tekniske løsninger og prosjektering av NoDig anlegg i Norge. Det mener en av nestorene innen norsk VA-prosjektering, Arve Hansen, som er fagansvarlig i foreningen Rørinspeksjon Norge og i Asplan Viak AS i Drammen. Han gleder seg over tilveksten av selskaper innen den gravefrie VA-bransjen.

- Vi har en rekke seriøse og dyktige aktører i markedet i dag, og stadig flere utenlandske selskaper dukker også opp. Når Steg Entreprenør nå blir med i en sterkt norsk bransje er dette med å styrke den norske andelen i markedet, mener han.

Gledelig
Rørprodusenten Hallingplast AS, under ledelse av direktør Steinar Trageton, gleder seg også over knoppskytingen innen NoDig bransjen.

- Personene bak Steg Entreprenør er på ingen måte nykommere i VA-bransjen, men jeg syns det er både spennende og spenstig gjort av Kristian Sandum og Nils Skretteberg å satse så friskt som de gjør i et tøft marked. Det er en rekke utfordringer å ta fatt på innen norsk VA, og det bør være oppdrag nok for en rekke entreprenører. Nå er det viktig at ledningseierne og vi som rørprodusenter kan samarbeide om å fornye norsk ledningsnett så det virkelig monner, sier Steinar Trageton.

NoDig ble tidlig tatt i bruk av noen ildsjeler i enkelte norske kommuner. Disse var villig til å være med på utviklingen, og blant de viktigste kommunene er Bærum, Oslo, Porsgrunn og Nesodden. Her var det personer var villig til å gi entreprenører muligheten til å prøve seg frem på virkelige anlegg.

- Disse fyrtårnene har hatt stor betydning for både materialleverandører og entreprenører, mener Kristian Sandum og trekker fram Arne Johansen i Nesodden og Ole Helgedagsrud i Porsgrunn kommune som inspirerende samarbeidspartnere opp gjennom årene.

NoDig har blitt en bransje
Ledningsfornyelse er nå en prioritert oppgave i de fleste kommuner. Når Nodig-løsninger blir bedre, kan de også i mange tilfeller konkurrere med konvensjonell oppgraving. Når volumet på NoDig øker, blir også flere produktleverandører interessert. Nå er det sterk konkurranse blant rørleverandører for å komme opp med produkter som NoDig bransjen etterspør. PipeLife har endelig, etter flere års venting, våget seg frampå med PE-rør med solid PP-kappe, et produkt Hallingplast AS har kjørt i ulike dimensjoner og mengder på bestilling fra de største NoDig leverandørene i Europa.

Pådrivere
Noen vil hevde at Sandum og Olimb har vært de store pådriverne av NoDig løsninger i Norge. De siste årene har flere entreprenører meldt seg på og at Steg Entreprenør nå blir med i kampen om oppdragene blir positivt mottatt av ledningseiere rundt om i landet.

- Våre fokusområder blir rehabilitering av VA-anlegg, utblokking, rørpressing, styrt boring og sveising av PE-rør, sier en engasjert og optimistisk prosjektleder Kristian Sandum i det nye Vikersund-firmaet.

Mye kompetanse
Kristian Sandum trives best ute i felten med prosjektarbeid. Nils Skretteberg er daglig leder i firmaet og tar hånd om administrasjon og anbudsregning. Skretteberg har 15 års erfaring innen bygg- og anlegg, og fire år innen NoDig metoder. Han er utdannet ingeniør, og arbeidet med anlegg- og prosjektledelse fra små til store prosjekter.

Med på laget er også Knut Skorta, som har hele 20 års erfaring fra fagområdet NoDig. Han har fulgt utviklingen i bransjen, og er blant de med lengst praktisk erfaring og kompetanse innen de ulike NoDig metodene i Norge, mener Sandum.

Økt konkurranse
I dag er det så vidt mange entreprenører i markedet, at det nå oppnås konkurranse med tre til fem firmaer innen strømpeinstallasjoner, utblokking og styrt boring. Kristian Sandum mener dette er et resultat av produkt- og utstyrsutvikling de siste 20 år. Ledningseiere har dermed kunnet ta i bruk NoDig-teknikker i mye større grad enn for bare 10 år siden.

Steg Entreprenør AS er godt i gang med flere prosjekter for renovering av vann- og avløpsledninger hvor deler av prosjektet er myntet på NoDig metoder. Ved disse prosjektene har Steg knyttet til seg lokale entreprenører der det er nødvendig med noe gravearbeider. Sandum og Skretteberg setter pris på utfordrende prosjekter.

- Disse gir oss inspirasjon, og med bred erfaring fra mange ulike og vanskelige oppdrag bruker vi dette til å finne gode løsninger. Alle oppgaver kan løses, og det umulige tar som kjent bare litt lenger tid, sier de to til VVS aktuelt, og presenterer de metodene de har best erfaring med.

Utblokking
Utblokking er en gravefri metode for å etablere nye rør i eksisterende gamle ledninger. I korthet utføres dette ved å etablere en grop for trekkeutstyr i en ende, og innføringsgrop for ny ledning i andre enden av aktuelle ledningstrekk. Ofte vil groper sammenfalle med kummer som enten skal rehabiliteres eller byttes. Maskinen som brukes er driftet hydraulisk og trekkstenger tres mellom gammelt rør til grop hvor nytt rør skal inn. På trekkstenger etableres så skjærekniver og utvidere tilpasset det nye røret som skal etableres. Det hele trekkes så tilbake mot trekkmaskin. Kraften det trekkes med varierer i forhold til rørdimensjon. Oppdimensjonering av ledning kan gjøres, og tommelfingerregel er opp til 60% større dimensjon enn eksisterende rør. Dimensjoner som rehabiliteres er fra 63 mm til 1000 mm. Aktuelle anvendelsesområder er vann- og avløpsledninger, separering av spillvann og overvann og stikkledninger og stikkrenner. For nye rør er det i hovedsak polyetylen, (PE) som brukes, men også duktile rør, stålrør og andre egnede rørtyper kan trekkes inn som ny ledning. -Vi mener denne metoden er i langt mer miljøvennlig enn graving. Studier viser 80% mindre utslipp av miljøskadelige stoffer. For ytre miljø, trafikale forstyrrelser og en rekke andre faktorer vil grøftefri metode med utblokking være klart å foretrekke, mener Skretteberg og Sandum.

Rørpressing
Rørpressing med åpen front er en meget god metode for å etablere stål varerør i løsmasser ved kryssing av vei, jernbane og andre hindringer for etablering av varerør. Dimensjoner som kan etableres er fra 200 mm til 1200 mm. Utførelsen skjer ved pressing av røret med lufthammer i bakkant. Røret har åpen front og omliggende masser blir dermed ikke forstyrret. Setninger som ofte er et problem etter boring eller graving er dermed forhindret. Etter at varerør er etablert vil masser bli trykket/spylt ut, og røret er klart for bruk, forklarer Sandum.

Styrt boring
Styrt boring er en metode som med fordel kan brukes ved etablering av kabler, rør og ledninger hvor ledningstrasè tradisjonelt vil kreve oppgraving av eksisterende anlegg, beplantning og lignende.

Metoden gjør det mulig å fremføre ledninger i dimensjoner fra 32 mm til 1200 mm uten graving over avstand opp til 1000 meter. Derved belastes miljø og omgivelser minst mulig. Teknologien gjør det mulig å endre trasè og dybde under boreforløpet.

Styrt boring er således perfekt ved nyanlegg av rørføringer under eksisterende veier, jernbane, beplantede arealer og sågar elver, sjøer og fjorder, sier Kristian Sandum.

Sveising av plastrør
Det siste feltet den nye entreprenøren vil satse på er sveising av plastrør. Selskapet har i dag tre NEMKO-sertifiserte plastsveisere i sin stab for PE og PP-rør i alle dimensjoner opp til 1000 mm. Disse er sertifisert for speilsveising, elektromuffer og deler, og har også godkjenning for ekstrudersveising og SLA-rør, det vil si diffusjonstette rør.