Stoltenberg møtte Kinas statsminister

Statsminister Jens Stoltenberg møtte Kinas statsminister Wen Jiabao mandag, etter to år med kinesisk boikott av Norge.

Statssekretær Sindre Beyer, som er med på Stoltenbergs Asia-reise, bekrefter overfor NTB at de to statsministrene har møttes, men vil ikke si noe om hvor lenge møtet varte eller hva de to snakket om.

Helt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010, har Kina nektet enhver politisk kontakt på høyt nivå med Norge. Flere planlagte møter er blitt avlyst fra Kinas side uten begrunnelse.

Norske bedrifter i Kina har også fått problemer med å skaffe visum til sine ansatte etter fredspristildelingen, og de møter også andre utfordringer i landet.

Så sent som sist uke kom det fram at Kinas assisterende utenriksminister Ma Zhaoxu mener det er opp til Norge å reparere det anstrengte forholdet.

– Jeg håper Norge setter pris på bilaterale forbindelser og vil arbeide for å gjenopprette båndene, sa Ma.

Statsminister Wen Jiabao, som mandag altså møtte Stoltenberg (Ap) i Laos, er på full fart ut av den politiske toppledelsen i Kina. Denne uken innledes det kinesiske kommunistpartiets kongress, hvor det nye lederskapet skal utpekes.

Kina reagerte på fredspristildelingen i 2010 med raseri og anklager om at Norge belønnet en kriminell.

Stoltenberg er for tiden på en rundreise i Asia. Etter først å ha besøkt Japan reiste han i helgen videre til Myanmar og deretter til Laos.