Krav til beplanting på uteområder gleder allergikere

Nå kommer det regler for planting av allergiframkallende vekster på utendørs fellesområder, til glede for alle allergikere.

Det er første gang det stilles krav til hvordan felles utearealer skal utformes med tanke på astma og duftoverfølsomhet i Norge, og målet er å gjøre det mer behagelig for allergikere å oppholde seg ute.

I en rapport utarbeidet av Standard Norge for Helsedirektoratet stilles det nå to krav til utbygging av fellesområder.

Hundremetersgrense

Det første er at oppholdsarealer og aktivitetsområder skal plasseres minst 100 meter unna allergifremkallende vekster. Det andre er at duftende beplantning skal konsentreres på enkelte områder ved fellesarealer.

– Dette er enkle grep for dem som lager fellesområder, men de gjør hverdagen lettere for dem med allergier eller med duftoverfølsomhet, sier Einar Morten Lassesen, PR-rådgiver i Standard Norge, til NTB.

Historiske krav

Kravene historisk, fordi det er første gang det stilles krav om universell utforming av uteområder. Det stadig økende antallet allergikere er noe av bakgrunnen, ifølge Helsedirektoratet.

Pollen kan føre til store plager hos allergikere og astmatikere. Særlig gjelder det pollen fra bjørk, hassel, or, pil, vier, selje og burot.

– Ikke fjerne alt

– For oss er inneområdet viktigst, men også uteområdet er viktig for å kunne ha en god livskvalitet, sier Britt Ann Høiskar, fagsjef for uteluft og inneklima i Norges Astma– og allergiforbund, til NTB.

– Vi forstår at det er umulig å fjerne alle planter og trær som fremkaller allergi – vi kan jo ikke utrydde skogen. Men de som skal plante nye områder kan nå tenke litt grundigere gjennom hva det er de planter. Det kan gjøre det lettere for de gruppene vi representerer å oppholde seg utendørs, sier hun.

Hun synes det er positivt at det nå er utarbeidet konkrete krav.

– Det er flott at vi nå kan få en bevisstgjøring om problemene allergikerne har, sier hun.

– Koster ikke mye

Lassesen i Standard Norge har vært med på sluttfasen av rapporten.

Også han mener de nye kravene vil gjøre dem som skal bygge mer bevisst allergikernes behov.

– Det som er viktig for oss er at utbyggerne tenker over dette med allergier og duftoverfølsomhet i forkant av byggingen, sier han.

Han legger til at det kan være nok bare å bytte en plante med en annen for å gjøre livet enklere for allergikerne.

– Det trenger ikke koste mer penger, og jeg tror kravene vil bli fulgt, sier Lassesen.

Astmatikere, allergikere og personer med kjemisk miljøintoleranse kan reagere på kjemikalier, lukter og tilsetningsstoffer. Dette kan forverre eller utløses sykdomsanfall.

– Når for eksempel kommuner bygger uteområder vil de fremover bli viktig å følge de kravene som stilles i rapporten. Dermed kan aktuelle brukergrupper informeres om hvilke områder de bør prioritere å bruke i fritiden, sier han. (©NTB)