Plassen et fantastisk kulturhus i Molde

Kulturminister Anniken Huitfeldt åpnet offisielt det nye kulturhuset Plassen i Molde lørdag 14.juli. Allerede mandag åpner Jazzfestivalen – og da får nok dette huset en veldig sentral plass. (Se bildekarusell)

Det var en meget stolt og fornøyd entreprenør Roald Røsand i Br. Røsand AS som innledet arrangementet lørdag. Han og alle som har vært engasjert i byggingen av huset, har fått stor honnør for vel utført jobb.

Røsand takket både egne ansatte og alle underleverandører som hare gjort dette prosjektet mulig. Vi har levert til rett tid, til rett pris og til rett kvalitet, sa han da han overrakte en stor nøkkel til styreleder Per Øverbø i Molde Kulturbygg AS.

Rimelig kulturhus

Selve huset har en prislapp på ca 190 millioner kroner, men tar man med tomtekjøp og alle utomhusarbeider kommer den samlede prisen opp i ca. 230 millioner kroner. Røsands kontrakt er på ca. 135 millioner kroner pluss mva. Dette gir en kvadratmeterpris på 22 000 kroner – og med den kvalitet som ligger i dette bygget karakteriser fagfolk dette som utrolig rimelig.

Huset er på nærmere 6 000 kvadratmeter. I tillegg er det bygget en stor trapp og et stort uteareale på 3 000 kvadratmeter i granitt. Taket er også innrettet slik at det skal kunne brukes til konserter.

Br. Røsand har hatt 35 – 40 personer på prosjektet. Totalt har 200 – 300 mennesker vært engasjert i byggingen. Røsand har i hovedsak brukt underleverandører fra Romsdal og Nordmøre. Prosjektleder fra Røsands side har vært Ingvar Storvik. Han har hatt god hjelp og støtte av Kjell Børre Lyngstad og andre fra staben i Røsand.

Godt samarbeidsklima

Jon Ketil gram har vært byggherrens prosjektleder. Han er veldig godt fornøyd med bygget – og trekker spesielt frem det gode samarbeidsklimaet som har vært på byggeplassen.

Fornøyd ordfører

En av dem som skinte som en sol på plassen foran Plassen under åpningsarrangementet var Moldes ordfører Torgeir Dahl. Kommunen har gått inn med hele 125 millioner kroner i prosjektet.

Det nye kulturhuset ligger på Gørvellplassen sokm i sin tid hadde en trappekiosk som solgte gode pølser. Nå har man fått Moldes vakreste bakgård og utflyttede moldensere som kommer tilbake til byen vil tro en virkelig har pusset opp trappekiosken, spøkte konferansier Arne Nøst.

Fra luftslott til praktbygg

Hele ideen til det nye kulturhuset kom for 7 år siden. Da var Carl Morten Amundsen sjef for Teateret Vårt og Jarl Ole Otnæs sjef for Jazzfestivalen. De mente at det var på tide å gi det gode kulturtilbudet i Molde og eget hus – og fra å være et luftslott står huset der i dag.

Det er det danske arkitektfirmaet 3XN som vant konkurransen om å tegne det nye kulturhuset. Dette skjedd i konkurranse med 40 andre arkitektkontor fra hele Europa.

Fem entreprenører ga pris – og for oss var det en stor lettelse å se at det var en lokal entreprenør (Br. Røsand) som til slutt fikk kontrakten, sa styreleder Øverbø.

Dem ulike kulturinstitusjoner skal inn i huset. De største aktøren er Molde bibliotek og Teateret Vårt. I tillegg har Moldejazz, Kunstnerseneret Møre og Romsdal og Bjørnsonfestovalen fått tilhold i huset.

Byggeindustrien kommer med en stor prosjektreportasje om det nye kulturhuset Plassen i første utgave etter ferien.