Kulturminneutgravninger i Alta

På E6 Alta vest graves det fram et 8-10.000 år gammelt steinbrudd, skriver vegvesen.no.

I forbindelse med planarbeidet på parsell 4 og 5 på E6 Alta vest ble det gjort funn av kulturminner. Disse er nå i utgravning, med tanke på at området skal frigis fra kulturminnemyndighetene, til vegutbygging.

Det største i Nord-Norge

Funnet betegnes som det største steinbrudd-funnet i Nord-Norge. – Dette er det største steinbruddet fra steinalderen vi har funnet, sier prosjektleder Anja Roth Niemi fra Universitetet i Tromsø (UiT). - Funn kan tyde på at steinbruddet tilhører eldre steinalder, men vi må gjøre nærmere undersøkelser før vi kan si det med sikkerhet, sier Niemi.

Mulig anleggsarbeid

Det er funnet små bosettinger i tilknytning til steinbruddet. – Det er ikke snakk om store bokonstruksjoner, og det er ikke funnet noen gruer. Kanskje har det vært sånn at man har vært her bare i deler av året, når det var varmt nok. Eller kanskje det var en form for arbeidsbrakker, at arbeiderne var her i korte perioder og dro hjem til familien i de periodene de hadde fri, tenker hun høyt.

Hun karakteriserer funnet som svært interessant fordi det kan gi en grundig innføring i hvordan man utvant stein i steinalderen, hvordan man lagde redskaper av den. – Det gir oss kort sagt ny kunnskap om sånne prosesser, sier hun.

God arbeidsstein

De siste tre ukene har området, som ligger ved Melsvika, vært arbeidsområdet til flere arkeologer fra UiT. De har samlet såkalt flekke, dvs. det avskjæret som blir til overs når man former til skjæreredskaper av stein. Dette skal nå brukes til å kartlegge hvilken produksjon som har funnet sted; pilspisser, kniver, skrapeverktøy til skinn, eller andre typer verktøy.

Steintypen kalles «Cherts». – Den kan sammenlignes med kvarts på den måten at man kan beregne hvordan den skal spaltes. Den har derfor gode egenskaper for å lages skarpe verktøy av. Den kalles gjerne for Nord-Norges svar på flinten, avslutter Niemi.

Avsluttes neste sommer

Utgravningen er del 1 av hele arbeidet. Det som er funnet under årets utgravning skal nå undersøkes nærmere ved UiT. Undersøkelsene skal gi oss svar på hvilken produksjon som har funnet sted i bruddet, hvordan slike prosesser ble gjennomført, og det skal tidfestes.

Undersøkelsene skal også avdekke hvor mye som må gjøres til neste år, før området kan frigis til vegbygging.

Det er SVV som betaler utgravningene, som har et budsjett på 10-12 millioner kroner.