Vennesla bibliotek vant Statens Byggeskikkpris

Vennesla bibliotek og kulturhus representerer det fremste i norsk byggeskikk, mener juryen for Statens Byggeskikkpris 2012.

Vennesla Bibliotek

Sted: Vennesla
Kostnadsramme eks mva: 80 mill kroner
Byggherre: Vennesla kommune
Totalentreprenør: VEF Entreprenør
Arkitekt: Helen & Hard
Rådgiver: RIB, RIE, RIV, RIBr: Rambøll

 

- Her møtes teknologisk og arkitektonisk innovasjon, og bygningen bidrar til stedsutvikling, gode offentlige rom. Vennesla bilbliotek og kulturbygg illustrer ikke minst at det skjønne kan komme i form av noe uventet, heter det i juryens begrunnelse.

Biblioteket utkonkurrerte sju bygg fra nord til sør.

Det banebrytende bygget er tegnet av arkitektene Helen og Hard for Vennesla kommune. Det samme arkitektkontoret stod også bak Preikestolen fjellstove, vinneren av prisen i 2010

Vennesla bibliotek- og kulturhus har fått mye omtale i norsk og internasjonal arkitekturpresse. Konstruksjonen minner om en innvendig hval, der 27 ribber spenner over hele rommet og tjener som bibliotekshyller, sitteplasser og inneholder tekniske føringer. Materialet er tre og byggingen er utført i tett samarbeid med Rambøll og Moelven limtre.

- Det er et sunt bygg og det lukter godt, skriver juryen.

Vennesla bibliotek er et eksempel på hvordan god arkitektur kan bidra til å utvikle et sted. Vennesla har fått et fantastisk og unikt fellesrom for alle, skriver juryen i sin begrunnelse. Bygget har gode energi- og miljøkvaliteter og universell utforming er integrert som del av byggets arkitektur.

Hedrende omtaler
Tverrfjellhytta og Haakonsvern militære treningsanlegg fikk hedrende omtale av juryen.

Tverrfjellhytta er tegnet av Snøhætta arkitekter og er en paviljong bygget for Norsk Villreinsenter på Hjerkinn.

Det militære treningsanlegget på Haakonsvern er tegnet av Longva arkitekter av for Forsvarsbygg og inneholder idrettshall, svømmebasseng og utendørs løpebane og ligger i Bergen.

Statens Byggeskikkpris for 30. gang
Statens Byggeskikkpris deles ut av kommunal- og regionalministeren og er Statens pris til byggverk og bygde steder. Prisen ble i år delt ut for 30. gang på Norsk Folkemuseum på Bygdøy. En utstilling som viser alle de nominerte byggene, ble samtidig åpnet på museet. Denne blir i løpet av juni flyttet til Rådhuset i Oslo, før den legger ut på en landsomfattende turne som ender i Hammerfest.

Juryen ledes av:
Erling Dokk Holm, samfunnsviter, skribent og 1. amanuensis ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Medlemmer av juryen er Magnus Helland, teknisk leder/kvalitetsleder i ByBo A/S i Bergen Grethe Kvinnesland, sivilarkitekt, prosjektsjef i Stavanger kommune
Marit Thyholt, dr. ing, seniorrådgiver energi, Skanska Norge Ellen Haug, sivilarkitekt, rådgivergruppen Civitas AS, Osl0