Tilbyr droner til landmålingsoppgaver

Norgeodesi kan nå tilby ubemannede fly (droner) til å utføre landmålingsoppgaver.

Teknisk info for Gatewing X100

Mindre enn 2 kg
1m vingespenn
Flyhøyde opp til 750 m
Rekkevidde 5 km
Dekker 1,5 km2 i løpet av 30 min ved 100 m flyhøyde

– Dette kan også tas i bruk til en relativt gunstig investering og med ett minimum av opperasjonskostnader, sier adm. dir. Joh Einar Solhaug i Norgeodesi, som importerer Trimble-systemet til Norge.

Systemet har fått navnet Trimble Gatewing X100 UAS (Unmanned Arial System).

Gatewing er ett selskap som ble opprettet i 2008 i Belgia og er utvikler av droner for kartlegging og overflatemåling. I 2012 ble Gatewing kjøpt opp av Trimble som er en stor og kjent leverandør av posisjonerings utstyr. Norgeodesi er Trimbles forhandler i Norge.

– Ubemannede flysystemer (Unmanned Arial System- UAS) er en utrolig nyttig teknologisk nyvinning blant annet for områder der du ønsker oppmåling/kartlegging for eksempel før anbud, få dokumentert fremdrift på anlegget, der stat og kommune ønsker innmålt/dokumentert kart og bebyggelse og så videre. Det også benyttes der det kan være vanskelig å få målt, er tid- og resurskrevende, eller der det er farlig å komme til, og dersom en trenger oversikt over og eller ønsker å få beregnet masser eller tilgjengelige resurser og orthofoto. Systemet har allerede rukket å bli meget populært og det er stort interesse, så produsenten må utvide produksjonskapasiteten betydelig, sier Solhaug.

– Det har vært stor interesse for Gatewing X100 etter at vi for første gang i Norge viste dette systemet på Vei og Anlegg 2012, og flere ledende oppmålingsfirma har meldt sin interesse, legger Solhaug til.

Han kan fortelle at det også er stor interesse internasjonalt for X100 etter at Trimbles apparat fikk dette med i sitt leveranseprogram.

– Gatewing X100 kan fly i relativt lave høyder (80-90 m) og i vindhastigheter opptil 65km\t som gjør at en kan utføre oppdrag nærmest til enhver tid. Flyfoto må nødvendigvis tas på skyfrie dager eller under skydekket noe som reduserer antall mulige dager for slike oppdrag og faren for att ett oppdrag må avbrytes grunnet endrede forhold er alltid til stede, noe som medfører store kostnader. Med en UAS som man opererer selv blir kostnadene holdt til ett minimum. En kan som regel alltid utføre oppdraget og må en avbryte, inkluderer kostnadene bare en mann pluss kjøretid med egen bil. I tillegg oppnår en knivskarpe orthofoto uten synlige skjøter. Terrengmodeller med gjennomsnittlig nøyaktighet ved flygning i 150 m høyde er på 2-4 cm i horisontal og 10-15 cm i 3D-nøyaktighet. Gatewing er i tillegg helautomatisert, både det å lette, selve flygningen og landingen, slik at dette kan nærmest hvem som helst operere. Med sin lave investerings- og driftskostnad gjør den ideell for oppfølging og status kontroll av anleggsprosjekter, mener en engasjert Solhaug.

Norgeodesi utfører egne kurs og opplæring av dette produktet i Norge. Det må søkes om flygelisens og lisens for å få lov å ta bilder med UAS.