Kartlegger bartrærnes gener

Tørke og andre stressfaktorer er en stor utfordring for Europas skoger. Nå skal bartrærnes gener kartlegges i et nytt europeisk prosjekt

Prosjektet heter Procogen og omfatter 14 land. Norge spiller en vesentlig rolle i studiet av genuttrykk og den epigenetiske delen av prosjektet, det vil si læren om hvordan gener kan endre utrykk som følge av miljøpåvirkninger.

Les mer om saken hos Norsk institutt for skog og landskap

Prosjekt til seks millioner euro
Tørke og andre stressfaktorer er en stor utfordring for Europas skoger. Tørke er blitt et stort problem, og både soppsykdommer og nye skadeinsekter volder stor skade. Om de spådde klimaendringene slår til, kan det gå fra vondt til verre for store deler av skogene i Europa. Derfor er det viktig å finne hvilke gener som gjør trærne mest motstandsdyktige mot miljøforandringer.

Den grønne revolusjoner
- Slike genetiske studier sammen med klassisk planteforedling på typiske landbruksvekster, har resultert i et totalt forandret landbruk. Den grønne revolusjon i landbruket på 1970-tallet og nyere molekylærbiologiske strategier har vært med på å gjøre landbruket enda mer effektivt. Denne kunnskapen kan også overføres til skogbruket, sier seniorforsker Carl Gunnar Fossdal ved Skog og landskap.