SV vil ha «togets Avinor»

SVs transportpolitiske talsperson Hallgeir Langeland vil ha et nytt statlig selskap som tar seg av utbygging av jernbane. Finansieringen skal sikres gjennom et stort jernbanefond.

– Jernbanen er blitt diskriminert i 40 år. Nye motorveier finansieres med bompenger, Avinor bygger nye rullebaner med statsgaranterte lån, mens jernbanen er prisgitt de årlige statsbudsjettene. Dermed mister vi det lange perspektivet, og resultatet er et nedslitt jernbanenett, sier Langeland til NTB.

Dette vil SV-veteranen løse med to grep: For det første etablering av et statlig utbyggingsselskap som skal ta seg av jernbanebygging her i landet, gjerne etter modell av luftfartens Avinor. For det andre skal finansieringen sikres gjennom et statlig fond, slik at utbyggingen ikke er prisgitt de årlige budsjettkampene.

Onsdag leverer Statens vegvesen, Jernbaneverket, Kystverket og Avinor sitt forslag til ny Nasjonal transportplan for årene 2014-2023 til samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

– Ideen til et stort jernbanefond kommer fra Sveits, der transportkomiteen har vært på reise. Jeg tror faktisk at bilistene ville sette pris på om en del av miljøavgiften på bensin og diesel gikk til en dugnad for miljø og utbygging av jernbane, sier Langeland til NTB.