Krever raske tiltak for kontantfrie busser

Yrkestrafikkforbundet krever at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa må sette fart i arbeidet med overgang til kontantfrie busser.

– Mens arbeidet med å finne gode praktiske løsninger pågår, skjer det fortsatt til dels brutale ran på bussene, skriver leder Svein Furøy i Yrkestrafikkforbundet i en e-post til statsråden. Han viser blant annet til et eksempel fra Akershus sist sommer. En bussjåfør ble truet med kniv og ranet da han hadde med sønnen sin på jobb.

Statsråden blir bedt om å ta initiativ overfor fylkene for å samordne og framskynde arbeidet med kontantfrie busser. Flere tillitsvalgte har uttrykt bekymring for at dette arbeidet ser ut til å være tilfeldig og lite systematisk.

– Hvis hvert enkelt fylke skal finne opp kruttet selv, er vi redd norske busser ikke blir kontantfrie i løpet av året, og kanskje heller ikke i løpet av tiåret, skriver Svein Furøy. Han viser til at Yrkestrafikkforbundet deltok i en arbeidsgruppe som i april i fjor leverte en rapport om pengehåndtering i kollektivtransporten. Her ble det satt som mål at kollektivtransporten skal være kontantfri. Rapporten omtaler en framdriftsplan der kjøp av billetter med mobiltelefon skal være på plass innen 2013.