- Regjeringen svekker bioenergisatsingen i Norge

Mandag 6. februar varslet Statens Landbruksforvaltning (SLF) at de vil redusere satsene til energiflisordningen med om lag 17 prosent.

Energiflisordningen har tidligere fått god mottakelse i skognæringen, men nå vil lønnsomheten i å ta ut energiflis reduseres, skriver NoBio på sin internettside.

- Dette betyr at bioenergisatsingen blir kraftig redusert, sier daglig leder i Norsk Bioenergiforening (Nobio) Cato Kjølstad.

Nobio trodde at Regjeringen i 2012 kom til å satse sterkere på skognæringen, blant annet ved å bruke et aktivt virkemiddel som denne ordningen representerer.

- Dette er høyst beklagelig, sier daglig leder Cato Kjølstad i Nobio og maner statsrådene i Landbruksdepartementet, Næringsdepartementet og Olje- og Energidepartementet til å stikke hodene sammen for å kunne satse aktivt på tiltak som vil styrke uttak av skogsvirke.

- Ikke det motsatte, slik Landbruksdepartementet nå gjør, sier Kjølstad.

Ordningen ble lansert tidlig i 2009 som en del av Regjeringens krisepakke etter forslag fra NoBio.

- Vi synes det er sterkt beklagelig at ordningen blir så kraftig redusert. Totalrammen på 29 millioner kroner kommer garantert til å bli brukt opp før årets slutt, selv om satsene blir lavere. Dette er fryktelig lav grad av forutsigbar i skogpolitikken avslutter Kjølstad.

Statens Landbruksforvaltning skriver på sin internettside:

"Energiflistilskuddet er også et bidrag til å nå regjeringens bioenergistrategi om en økt utbygging av bioenergi med 14 TWh innen 2020. Ordningen skal stimulere til uttak av skogsråstoff som tradisjonelt er lite utnyttet i Norge. Samtidig er det nødvendig med økt kunnskap og engasjement i forbindelse med oppbygging av effektive drifts- og logistikkløsninger. Dette er også avgjørende faktorer for at nye varmeverk skal etableres i markedet."