Ny strømavgift og litt mindre byggebyråkrati

Etter nyttår blir det enklere å pusse opp badet. Strømkundene får en ny avgift, og den lenge varslede Samhandlingsreformen trer i kraft. Det er små skatte- og avgiftsendringer neste år.

Helsereformen med det lange navnet er forberedt i flere år. Enkelt sagt går den ut på at kommune og stat og de ulike delene av helsevesenet skal «samhandle» bedre.

Større ansvar

Samhandlingsreformen gir kommunene større ansvar for innbyggernes helse på bekostning av veksten ved de store sykehusene. Blant annet må kommunene raskere ta seg av sine egne innbyggere når de skrives ut etter å ha vært innlagt på sykehus.

For å klare dette, får kommunene mer penger fra staten, og de oppfordres til å samarbeide over kommunegrensene for å bygge opp fagmiljøer. Kommunene skal tilføres flere legeårsverk. Kommunene får også et større ansvar for å forebygge helseskader.

Pasientene skal merke denne reformen ved at det skal bli lettere å forholde seg til de ulike deler av helsevesenet.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sa i et intervju med NTB kort før jul at det vil ta tid før en så stor reform får satt seg. Men kommunene er klare til å ta på seg det økte ansvaret fra nyttår, mener hun.

Strømavgift

Fra nyttår begynner ordningen med elsertifikater, gjerne kalt grønne sertifikater, å gjelde. Det skal oppmuntre til produksjon av ny fornybar kraft.

De som vil bygge ut vindmøller og vannkraft skal få støtte til dette gjennom en avgift som legges på vanlige forbrukere. Til gjengjeld kan forbrukerne håpe på at strømprisen på lengre sikt går ned fordi dette opplegget vil føre til storstilt utbygging og kanskje et kraftoverskudd i Norge etter hvert.

Avgiften vil heller ikke bli særlig merkbar kommende år. Olje- og energidepartementet har beregnet at den vil slå ut med 96 kroner for et normalforbruk på 20.000 kWh.

Gudbrandsdal Energi har kommet til at beløpet vil utgjøre 200 kroner for et normalforbruk neste år, men skriver til sine kunder at ordningen kanskje vil gi mer strøm, slik at summen av strømpris og elsertifikat ikke blir noe høyere enn tidligere.

Badebyråkrati

De som skal pusse opp badet, kan slippe både avgift og byråkrati etter 1. januar 2012.

Kommunaldepartementet innførte søknadsplikt og gebyrer ved ombygging av baderom sommeren 2010. Det førte til en strøm av søknader og klager fra sinte huseiere som måtte betale tusenvis av kroner i gebyr. I vår slo departementet retrett og lovet forenklinger.

Fra 1. januar trer de nye reglene i kraft. Eierne av hus og leiligheter slipper å søke hvis ikke byggingen bryter en branncelle eller berører naboen.

Dyrt blir billigere

Neste år skjer det ingen dramatiske omlegginger av skatter og avgifter. De fleste satser og fradrag prisjusteres.

Statsbudsjettet som ble lagt fram i høst, inneholdt ikke store avgiftsendringer for de vanligste bilmodellene. Men noen svært dyre biler blir billigere fra nyttår.

Biler til over 2 millioner kroner får et betydelig avgiftskutt. For flere modeller av Mercedes, Jaguar og BMW kan kjøperne spare over 140.000 kroner ved å vente til etter nyttår med handelen.

Omvendt blir en del dieselbiler i lavere prisklasser dyrere. Flere modeller går opp 6.000 – 8.000 kroner neste år, ifølge bilbransjen.

De som har planer om å starte aksjeselskap uten å binde opp for mye penger, får det lettere fra nyttår. Da senkes kravet til minimum aksjekapital fra 100.000 kroner til 30.000 kroner.

Og de som tar med seg kjæledyr fra utlandet kan se fram til nye regler. Innførsel av hund, katt og ilder fra EU-land og en del andre land skal bli enklere og billigere fra 1. januar neste år, ifølge Landbruksdepartementet.