Lundteigen-spøk om Kronprinsens kyr

Senterpartipolitiker og bonde Per Olaf Lundteigens spøkefulle merknad til statsbudsjettet ble oppslag i Dagens Næringsliv lørdag.

I merknaden, som ikke er skrevet uten ironi, foreslo Lundteigen å kutte den årlige apanasjen til kronprins Haakon fordi gårdsdriften på Skaugum er lagt ned, skriver avisa.

I en merknad fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til statsbudsjettet 2012 kommer det fram at kronprinsen «slipper således å subsidiere melkeproduksjonen med sin årlige apanasje», og at pengene bør tilfalle staten i stedet. Det er omtrent et år siden kronprins Haakon solgte kuene på Skaugum og la ned det meste av gårdsdriften.

– Jeg vil gi et signal om at vår kronprins skal opptre som konge for bøndene også, sier Lundteigen til avisen og legger til:

– Kronprinsen måtte bruke apanasjen for å subsidiere gårdsdriften. Da han la ned, fikk han mer penger å bruke på sitt andre liv. Hvis jeg hadde lagt ned, ville staten tatt tilbake støtten.

Parlamentarisk leder Martin Kolberg i Arbeiderpartiet forteller til TV 2 at han ble ganske overrasket da han så forsiden på lørdagsutgaven av Dagens Næringsliv.

– Sannheten er at Lundteigen hadde lagt inn en merknad med det jeg vil kalle en ganske spektakulær tekst om at kronprinsen skulle få kutt fordi han har stanset melkeproduksjonen på Skaugum. Ingen var egentlig enig i noe av dette, for det ble jo ikke tatt helt alvorlig. Så var det vel slik da, at SV og Frp i en sammenheng sa at det kanskje var noe de kunne være med på. Men det er jo ikke alvor. Og det var poenget her: Dette ble tatt ut av den endelige innstillingen og er ikke med, forteller Kolberg.