Grefsenkollveien 16

Grefsenkollveien 16

Sted: Oslo

Prosjekttype: Blokkleiligheter

BTA: 10.000 kvm

Byggherre: Grefsenkollvn 16 KS, ved AF Eiendom

Totalentreprise: AF Bygg Oslo

Kontraktsum eks. mva:
114 millioner kroner

Arkitekt: Arcasa arkitekter

LARK: Asplan Viak

Rådgivere: RIA: Brekke & Strand Akustikk - RIV rør: YIT - PL ventila-
sjon: Bjerke Ventilasjon - RIV vent-
ilasjon: Hjellnes Consult - RIG: Multiconsult - RIBR: NEAS Brannconsult - RIB: Finseth - RIE: Heiberg & Tveter

Underentreprenører/leverandører: Rør: YIT - Elektro: Kreativ Elektro - ventilasjon: Bjerke Ventilasjon - Heis: Kone - Grunnarbeid: Kaare Mortensen - Peling, sikring: Entreprenørservice - Armering: Romerike Armering - Stål-
konstruksjoner: Stål og Anleggs-
service - Vinduer: Norgesvinduer - Dører: Dooria - Rekkverk balkong: Windoor - Blikkenslager: Rolf Montasje - Taktekker: Takmontøren Porsgrunn - Maler: Criab - Byggtapet-
serer: Ragnar Andersson - Lås og beslag: Lås og Prosjekt - Himling: Modulvegger - Gass: Østfold Rør - Branntetting: Firesafe - Anleggs-
gartner: Uteanlegg - Betongleve-
ranse: Unicon - Gulvstøp: Gjøvik Gulvavretting - Balkongelementer og trapper: Buskerud Betong - Platten-
dekker: Betongprodukter - Tegllever-
anse: Einar Stange - Fugearbeider: Fugeservice - Flislegger: Bjørklund og Løvlien - Kjøkken, garderobe, bad: Sigdal Kjøkken - Parkett: Parkett-
Partner - Ståldører: Trygve Eliassen - Trappe- og gesimsrekkverk: EMV Construction - Peis: Peisselskapet - Inngangsparti (glass og alu.): Noractor - Listverk og foringer: Norgestre

Oslo ses best på avstand. Det var kjøperne i AF Gruppens nylig ferdigstilte boligprosjekt i Grefsenkollveien tidlig klar over.

Grefsenåsen har alltid vært et populært tur- og rekreasjonsområde for mange ulike aktiviteter – turgåing, mosjon og trening. Men også som boligområde er denne delen av byen svært attraktiv. Noe de mange nye boligprosjektene de siste årene vitner om.

I Grefsenkollveien 16 har beboerne for lengst tatt de 57 leilighetene i de to blokkene i bruk. Den største på åtte etasjer trapper ned til sju og inneholder 34 leiligheter, mens søsterblokka i syd har 23 leiligheter fordelt over seks etasjer. Under blokkene finner vi en parkeringskjeller. AF Bygg Oslo har i en kontrakt til 114 mill. kroner eks mva, vært totalentreprenør. Bak byggherrenavnet Grefsenkollveien 16 KS finner vi tre aktører med like store eierandeler.

– Foruten AF Eiendom og Boligbygge-
laget Usbl, er Skips AS Tudor med på eiersiden. Sistnevnte er et investeringsselskap i Wilhelmsengruppen. Vi har flere prosjekter med Skips AS Tudor og ønsker også å videreføre samarbeidet med Usbl i fremtiden. I AF Gruppen foretrekker vi å ha prosjekter med andre solide aktører, det er noe vi ofte har.  Dermed sprer vi risikoen, og ikke minst, vi får anledning til å delta i enda flere interessante prosjekter, sier daglig leder i Grefsenkollveien 16 KS, Espen Friis Jørgensen. Han har også vært prosjektleder for byggherren i byggeprosessen.

Også populær tomt
Den 5.600 kvm store og ferdigregulerte tomta hadde nesten 50 seriøse interessenter da Oslo kommune la den ut for salg i 2007. Prisen var anslått til i overkant av 40 millioner, men gikk til AF Gruppen for over 60 millioner kroner.

– Det var ikke akkurat billig, men i ettertid har det jo vist seg at det var en god investering, poengterer Jørgensen. 

Boligprosjektet ligger på vestsiden av Grefsenkollveien, med atkomst i syd over felles atkomstvei for flere eiendommer. Opprinnelig var dette prosjektet planlagt i tre mindre blokker, men mer fasader og flere vinduer gjorde en slik løsning at det ville bli mindre rasjonelt å bygge, og med langt større kostnader.

Måtte forankres
Med bratte stigninger og med dype skrenter mot vest, går Grefsenkollveien helt opp til Grefsenkollen som ligger hele 377 meter over havet. Det kunne innebære utfordringer for AF Bygg Oslo.

            – Opp mot Grefsenkollveien var det en stor løsmasseskråning. Den måtte vi sikre med løsmassestag, armeringsnett og sprøytebetong, i en lengde på over 60 meter.  Vi visste at dette kunne bli en utfordring, men definitivt ikke i et slikt omfang. Men det var viktig – og riktig – å sikre denne skråningen, ikke minst med tanke på de som skulle jobbe nede i byggegropa, sier prosjektleder Kjell-Rune Lindal.

Lett formspråk
Sett sammen med nabobebyggelsen i syd, Grefsenlyst, er det visse likheter i fasadene. Først og fremst ved valget av tegl. En hvit Wienerberger Terca Tuohi gir slektskapsfølelse.

– Jo, vi har nok forsøkt å se det i sammenheng. Vi har hatt en bevisst holdning for å skape en enkel palett, ved å rendyrke et lyst formspråk med en lesbar arkitektur, sier Torill Solberg Wikstrøm i Arcasa arkitekter.

– Det viktige var å ta vare på den fantastiske utsikten mot byen og fjorden som leilighetene fra femte etasje og opp har. For leiligheter under dette nivået var det avgjørende å finne ut hvor leilighetene skulle vendes slik at man fikk gløttet mellom byggene på naboeiendommen Grefsenlyst. Slik det nå er løst har også de lavereliggende leilighetene denne kvaliteten, sier Solberg Wikstrøm.

De 57 leilighetene varierer fra 66 til 138 kvm. Flere av de øverste leilighetene er gjennomgående, mens de nederste er enveisorienterte med boder i bakkant. Alle har en balkong, noen har også to. Den ene på toppen har også egen privat takterrasse. Fra sjette etasje og opp er det maksimalt utsyn; et 180 graders panorama fra Maridalsvannet i nord til Ekebergåsen i syd.

Ekstra kvaliteter
– Vi var ganske bevisste på hvem som kunne være potensielle kjøpere av leiligheter i dette prosjektet. Det ville være mange selgere av eneboliger på Grefsen, Årvoll og Bjerke. Gjennom kundeundersøkelser visste vi at vi måtte kunne tilby store leiligheter med standard over gjennomsnittet. Vi har også gjort mer rundt baderomsløsninger. Blant annet ved å ha fliser på 30 x 60 cm, og svingbare dusjdører og vegghengte toaletter. Store vinduer og skyvedører ut til balkongene skal sikre mye lys inn i boenhetene. Snittstørrelsen er så vidt under 100 kvm, det er det ikke så ofte vi opererer med i tilsvarende prosjekter, sier Jørgensen.

Kjøpergruppa er sammensatt, både når det gjelder alder og opprinnelig geografisk tilhørighet. – Det er alt, fra småbarnsfamilier til godt voksne. Med i reguleringsbestemmelsene lå også en forpliktelse til å bygge en barnehage med minimum fire avdelinger på tomta. Den blir det sannsynligvis Trygge Barnehager som skal etablere og drifte, sier Lindal. 

Barnehage kommer
AF Gruppen, både AF Bygg Oslo og AF Eiendom, er fornøyde med den store kjøperinteressen og en grei byggeprosess.

– Vi ventet til timingen var riktig før vi la prosjektet ut for salg. Det var rett etter finanskrisen, men vi klarte å få solgt nok til å kunne starte opp. Tidlig i byggeprosessen var alt utsolgt. Selv torommerne på 66 kvm gikk ganske raskt ut, sier Jørgensen.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter