Protesterer mot ventilasjonslettelser

Boligprodusentene reagerer kraftig på et revisjonsforslag av TEK 10 som åpner for at boliger kan ventileres mindre når bygget eller rom ikke er i bruk.

– Vi mener forskriften går i feil retning ved at det åpnes for uforsvarlig lave ventilasjonsmengder i boliger, skriver Boligprodusentenes Forening i sitt høringsvar til Forslag til endringer i forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK10).

Den foreslåtte forskriftsendringen medfører at dersom ventilasjonsraten senkes i enkelte perioder, må den heves tilsvarende i andre perioder slik at tilfredsstillende luftkvalitet sikres. Høringsnotatet fra myndighetene beskriver at en forutsetning for å kunne kjøre med redusert ventilasjon i de deler av døgnet rom ikke er i bruk, er at ventilasjonen blir forsert i tilstrekkelig tid før bygningen eller rommet blir tatt i bruk. Dette for å tynne ut forurensninger fra materialer og innredning som var samlet opp i rommet i tiden med redusert ventilasjon.

Boligprodusentene begrunner sin motstand med at nye boliger med strenge krav til vindtetting vil få mindre luftskifte på grunn av utilsiktede luftlekkasjer.

– Når forskriften nå beskriver reduserte ventilasjonsmengder når boligen ikke er i bruk, vil dette generelt bidra til å legitimere lave ventilasjonsrater i boliger. Erfaring tilsier at mange inneklimaproblemer skyldes feil bruk av ventilasjonsanlegget der beboerne enten har skrudd anleggets hastighet ned til minimum eller til og med helt av, skriver Boligprodusentene i sitt høringssvar.

Bransjeorganisasjonen opplyser at den nylig har lagt frem en rapport om kjemisk sverting (heksesot) utarbeidet av Mycoteam og NILU. Rapporten påpeker nettopp at mangelfull ventilasjon er en fellesfaktor for de mange forekomster av kjemisk sverting i nye og nyoppussede boliger.

Rapporten identifiserte blant annet tilsetningsstoffet TMPD-MIB som en årsak til dannelse av kjemisk sverting. Dette stoffet med filmdannende effekt benyttes blant annet i dagens interiørmaling og klassifiseres som en SVOC. Man har lenge trodd at avgassing fra materialer ganske raskt ble luftet ut av boligene. Nå viser det seg imidlertid at SVOC ofte er relativt stabile forbindelser som kan gå gjennom svært lange kretsløp samt tas opp i porøse bygningsmaterialer for deretter å emittere i gassfase.

– Fenomenet kjemisk sverting avdekker at vi ikke har nok kunnskap om de kjemiske prosessene som finner sted i boligene våre. Antall kjemisk forbindelser i inneluften er ti-doblet de siste 25 årene uten at vi vet hva dette fører med seg av konsekvenser. Med dagens kunnskapsnivå og ut fra en føre var-holdning, mener vi derfor at ventilasjonsratene heller bør økes, skriver Boligprodusentene og foreslår at minstekravet til ventilasjon økes fra 0,5 til 0,6 luftvekslinger per time.

Boligprodusentene benytter også anledningen til sterkt å anbefale overfor myndighetene at det etableres et større forskningsprogram på temaet inneklima i boliger. Bransjeorganisasjonen mener økt kunnskap om inneklima også vil være en forutsetning for å bevege seg over mot passivhusutførelse og videre mot EUs krav om nær null-energinivå.