Spent foran tysk avstemning om europakke

Både tilhengere og motstandere av redningspakken for euroen står på sitt foran den spennende avstemningen i Forbundsdagen torsdag.

Tyskland er det store, økonomiske lokomotivet i EU og eurosonen. Hvis Tyskland ikke vil støtte redningspakken for Hellas, eller hvis det oppstår regjeringskrise, kan dette utløse nye negative omdreininger for finanskrisen.

Det regnes som ganske sikkert at flertallet i Forbundsdagen sier ja til redningspakken torsdag. Det store spørsmålet er om nok regjeringsrepresentanter stemmer for, eller om avstemningen ville vært tapt dersom opposisjonen sa nei. I så fall har regjeringssjef Angela Merkel ikke lenger flertall bak sin regjering. For blant koalisjonspartiene, kristeligdemokratene i CDU/CSU og de høyreliberale FDP, er det mange kritikere.

CDUs gruppeleder i Forbundsdagen, Volker Kauder, argumenterer i et intervju med tabloidavisen Bild onsdag sterkt for pakken.

– Med redningspakken kan en utvidelse av krisen hindres i tilfelle et land helt eller delvis ikke kan betale gjelden sin, sier han. Også private banker kan hjelpes dersom nasjonale tiltak ikke er tilstrekkelige.

Men FDPs generalsekretær Christian Lindner stiller seg derimot åpent skeptisk.

– Alle ønsker den greske regjeringen lykke til med arbeidet for å oppfylle de avtalte målene. Men hvis de ikke nås, kan det naturligvis ikke utbetales flere penger fra Europa, sier han til Bild.

Tirsdag hadde 13 kristeligdemokratiske representanter gjort det klart at de vil stemme imot redningspakken. Færre enn fem FDP-representanter hadde sagt de ville stemme imot, ifølge avisen Kölner Stadt Anzeiger. I så fall beholder Merkel det som omtales som hennes «kanslerflertall».

Koalisjonen har 330 av 620 representanter i Forbundsdagen og må minst ha 311 egne stemmer for å ha flertall.