Oljefondet storeier i byggenæringen

I 18 av verdens 20 største entreprenørselskap er den norske stat inne på eiersiden gjennom oljefondet, og det er bare noen av selskapene innen byggenæringen som fremtidens pensjonspenger er investert i.

Oljefondet

* Statens pensjonsfond utland (populært kalt oljefondet) forvaltes av Norges Bank Investment Management.

* Fondet ble etablert i 1990 som et finanspolitisk instrument for å sikre langsiktige hensyn ved bruk av statens petroleumsinntekter.

* Ved utgangen av 2010 var markedsverdien av fondet 3.077 milliarder kroner.

* Fondet har investert i 8 496 selskaper og 8 659 rentepapirer. Fordelt på 61,5 prosent aksjer og 38,5 prosent rentepapirer.

Investeringer

Oljefondets ti største investeringer i selskap innen byggenæringen (Verdi av aksjepost i millioner kroner):

1. Archelor Mittal (4.419)
2. Saint-Gobain (2.865)
3. Caterpillar (2.842)
4. Vinci (2.647)
5. Atlas Copco (2.209)
6. Thyssen Krupp (2.157)
7. Heidelberg Cement (1.969)
8. Holcim (1.907)
9. Lafarge (1.404)
10. Ferrovial (1.364)

Statens pensjonsfond Utland (oljefondet) er en storinvestor i internasjonal byggenæring. Så stor at det nesten blir feil å snakke om norske og utenlandske entreprenører. Legger man sammen eierandelene oljefondet har i form av aksjer i de 20 største entreprenørene i verden målt i omsetning blir verdien nesten 7,8 milliarder kroner.

Vinci størst
Av entreprenørinvesteringene er eierandelen i franske Vinci den aller største. Den norske stat eier 1,37 prosent av selskapet eller målt i kroner aksjer verdt over 2,6 milliarder. Også i to andre franske entreprenører, Bouygues (898 millioner) og Eiffage (310 millioner), har fondet store poster.

Det er ingen tvil om at det er de europeiske aktørene som dominerer. Foruten de store franske selskapene er de største tyske, spanske og engelske entreprenørene med i porteføljen.

De største postene er de spanske med ACS og Ferrovial. Sistnevnte driver ikke bare som entreprenør, men eier også mye infrastruktur rundt om i Europa. Blant annet London-flyplassene Heathrow og Stanstead. Oljefondet eier aksjer for over 1,3 milliarder kroner i Ferrovial. Også Norges-kjenningen Bilfinger Berger (311 millioner) er en del av fondet.

Små i Kina
Forvaltningsmandatet til oljefondet legger føringer for hvor store investeringer som kan gjøres i de enkelte verdensdeler. Dette er en medvirkende årsak til at eierandelene i de store kinesiske selskapene er relativt små. China Railway Construction Corporation er for eksempel verdens største entreprenør målt i totalomsetning, men oljefondets andel er bare 0,1 prosent eller 82 millioner kroner.

Vi har også oljepenger stående i Australias største entreprenørselskap Leighton Holdings (345 millioner), Texas-selskapet Fluor Corp (476 millioner) og østerrikske Strabag (96 millioner).

På listen over de 20 største er det bare China Metallurgical Group og amerikanske Bechtel som ikke den norske stat har investert i.

Store i Sverige
Oljefondet er også storeier i de fire store svenske entreprenørene med datterselskap her til lands.

Størst målt i kroner er eierposten i Skanska med 739 millioner kroner, fulgt av Peab (236 millioner), NCC (201 millioner) og JM (144 millioner).

I alle disse bedriftene eier staten over en prosent av aksjene. Vår nabolands elsk på A- og B-aksjer gjør at fondet ikke har like stor andel av stemmerettene. Eierskapet gjør også oljefondet til en av de aller største utenlandske investorene i de respektive selskapene.

Også i det finske byggekonsernet Lemminkäinen og i den tekniske entreprenøren YIT fra samme land formerer pensjonskronene våre seg.

Les mer om oljefondets eierskap i byggenæringen i Byggeindustrien nr. 5.