Handlingsplan mot dyrepåkjørsler på jernbanen

Jernbaneverket foreslår en handlingsplan for å redusere antall dyrepåkjørsler på jernbanen med cirka 300 årlig de neste tre årene.

Ifølge foreløpige tall ble 2.275 dyr påkjørt av tog på norske jernbanestrekninger i løpet av 2010. Målsettingen er å redusere antallet til 1.400 påkjørte dyr i 2013, skriver Jernbaneverket i handlingsplanen som nylig er overlevert til Samferdselsdepartementet.

Oppdraget med å lage en handlingsplan ble gitt til Jernbaneverket i oktober i fjor. Samtidig stilte departementet i utsikt en statlig bevilgning på 10 millioner kroner per år for å gjennomføre tiltak mot dyrepåkjørsler.

Elg, rein og sau

De foreløpige tallene for 2010 viser at 934 elg, 641 tamrein og 252 rådyr ble påkjørt av tog i fjor. Registreringen av påkjørte dyr omfatter også 257 sauer og 191 dyr av andre arter.

En oversikt som bare omfatter elg, rein og sau, viser at i perioden 2000-2009 ble til sammen 12.860 dyr påkjørt av tog. Av disse ble 4.562 (35,5 prosent) påkjørt på Nordlandsbanen. De tilsvarende tallene for Røros- og Solørbanen er 2.522 (19,6 prosent), for Dovre- og Trønderbanen 1.807 (14,1 prosent), og for Dovre-, Gjøvik- og Raumabanen 12,1 prosent. For Bergensbanen er tallet 951, 7,4 prosent av alle påkjørslene

Jernbaneverket anbefaler at innsatsen for å redusere antallet påkjørsler konsentreres til disse banestrekningene.

Skogrydding og gjerder

Tiltakene som foreslås i handlingsplanen er først og fremst skogrydding og gjerder langs jernbanesporet. Jernbaneverket mener det er nødvendig med samarbeid med kommuner og næringsutøvere, blant annet om finansiering av tiltakene.

Ett tiltak som foreslås, er å etablere «spleiselag» der Jernbaneverket bistår med gjerdemateriell, nødvendig transport på linjen og sikkerhetsvakt – og at reindriftsnæringen selv sørger for oppsetting av selve gjerdet. Slikt samarbeid er etablert med husdyreiere langs Nordlandsbanen, blir det opplyst.

I handlingsplanen blir det ellers tatt til orde for at kommuner som viser vilje til å øke fellingskvotene på elg, for å redusere antall elgpåkjørsler, bør prioriteres særskilt fra Jernbaneverkets side. (©NTB)

skjalg.fremo@ntb.no