Skjold F2

Skjold F2

Sted: Skjold i Øverbygd, Troms

Prosjekttype/bruk: Nybygg

Totalkostnad eks mva:
110 millioner kroner

Bruttoareal: 4.500 kvm

Byggherre: Forsvarsbygg

Generalentreprenør: Econor

Arkitekt: Borealis Arkitekter

Underentreprenører og leverandører: Lev. betong-
elementer: Element Nord - Mont betongelementer: Målselvkran - Gulvavretting: Ing. Odd Lorentsen - Stålmontasje: Karl Molin - Taktekking: Tromsø Takmontering - Glass- og aluminiumsarbeider: Alutec - Blikkenslager: Tom Dreyer - Metallarbeider: Furstål - Mur og flis: Astro Steinimport - Rørlegger: Åge Nilsen - Elektro: Installatøren - Branntetting: Firesafe - Porter: Hørmann - Byggvask: RenNord

Borealis Arkitekter har tegnet og Econor har bygget flerbrukshallen Skjold F2 i Skjold leir i Øverbygd i Troms.

Skjold F2 har kostet 110 millioner kroner eks mva og er ført opp i general-entreprise. Tiltakshaver er Forsvarsbygg Utvikling Nord. Byggestart var i november 2009.

Bygget ble overlevert 1. februar i år og skal brukes til undervisningsformål og som lager. Bygget gir Skjold leir økt kapasitet på undervisning innendørs, samt økt kapasitet på lagring og vedlikehold på alle typer kjøretøyer og utstyr. Hallen inneholder også troppskontor og rom for lagring av personlig utstyr.

Fleksibelt
Skjold F2 har en grunnflate på 3.000 kvadratmeter og et samlet areal på 4.500 kvadratmeter. På bakkeplan rommer bygget fire haller som hver er på 650 kvadratmeter. I andre etasje er det kontorer, lager og tekniske rom. Tredje etasje rommer tekniske føringsveier. Innredningen er fleksibel og kan raskt endres.

Anleggsleder Tommy Mjøs i Econor forteller at bygget har tilnærmet rektangulær form og står på en flat tomt med stabil morene i grunnen. Bærende konstruksjon består av søyler og dragere i stål og betong. Taket er et lettak med fall på fire grader. Det er byget av ferdige elementer og bæres av gitterdragere i stål. En vegg har sandwich konstruksjon. Et servicebygg i enden av hallbygget har kledning i mørkbeiset trepanel.

Hallene har betonggulv støpt rett på grunn med et lag hedret betong øverst. Innvendig er det betongvegger som er støvbundne med transparent lakk. Våtrommene er flislagte. Hele bygget har universell utforming.

Skjold F2 har vannbåren oppvarming med radiatorer og gulvvarme, basert på fjernvarme. Ventilasjonsanlegget er balansert og dimensjonert for utvidelse av bygget. Det ble praktisert rent bygg under oppføringen. Brannsikring er utført med seksjonering.

Minus 39 grader
Tommy Mjøs sier at den største utfordringen var grunnarbeid i temperaturer ned mot minus 39 grader Celsius i fjor vinter.

– Vi måtte pakke inn betongformene i presenninger og bruke slanger med varmt vann for å få betongen til å herde. Ellers har byggingen gått greit. En periode brukte vi fire byggekraner samtidig for å få på plass stålbæring og veggelementer. På en dag kom det 12 vogntog med materiell.

Bygget ble raskt lukket
Da aktiviteten var på topp hadde vi 30 egne håndverkere og like mange innleide på byggeplassen. Byggingen skjedde med et sykefravær på 0,9, en vrikket fot som ga to dagers fravær var eneste skade. Sorteringsgraden for bygg avfall er 78 prosent. Forsvarsbygg var meget opptatt av rent bygg og HMS. Det er en grei byggherre med klare linjer.

Skjold F2 er bygget etter de samme prinsippene som flerbrukshallene i Setermoen leir som fikk Forsvarsbyggs arkitekturpris for 2009. Disse hallene er også tegnet av Borealis Arkitekter. Hallene skal gi stor generalitet og fleksibilitet og økt operativ evne.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter