Leca-tvist til Høyesterett

Produsenten vil at Høyesterett skal avgjøre om selskapet må skifte ut og erstatte ubrukelige Leca-blokker som ble solgt på 1970-tallet.

Produsenten Weber/Saint-Gobain, tidligere Norsk Leca, tapte i desember på alle punkter da Gulating lagmannsrett behandlet et søksmål fra huseierne Airis R. og Geir E. Karlsen på Tau i Rogaland som opplevde at grunnmuren deres smuldret opp.

Ifølge administrerende direktør Jan Halstensen har selskapets rådgivere være krystallklare på at dommen fra Gulating lagmannsrett må ankes, melder Stavanger Aftenblad.

– Prinsipiell sak

– Dette er en viktig prinsipiell sak for alle parter. Vi har denne uken informert motparten om at vi anker, sier Halstensen.

Selskapet har de siste 25 årene tatt ansvar for å utbedre smuldringsskader på hus som er satt opp med Leca-blokker som i ettertid har vist seg å ha en produksjonsfeil.

Nå ønsker de å få klarlagt om selskapet har vært for romslige med å påta seg utgifter med de dårlige bygningsblokkene.

– Skulle vi tape i Høyesterett, må vi løse disse sakene på en positiv måte slik vi har gjort de siste 25 årene, sier Halstensen.

Infoplikt

Dommen fra Gulating lagmannsrett i desember i fjor slår fast at daværende Norsk Leca, i dag Weber/Saint-Gobain, hadde plikt til å informere kunder som på 1970-tallet hadde kjøpt blokker som inneholdt belgiske lettklinker, om at det var fare for oppsmuldring.

Dette var ifølge retten kjent så tidlig som i 1987, da Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF) sluttførte en rapport om nettopp dette problemet. Foreldelsesloven kan dermed ikke anvendes i denne saken, selv om huseieren kjøpte huset for over 30 år siden, mente retten.

Lagmannsretten dømte produsenten til å gi saksøker full erstatning for skadene på grunnmuren på bolighuset på Tau. I tillegg ble firmaet dømt til å betale Karlsens sakskostnader.