Sogn-bygd isolert av ras

Et 300-400 meter bredt og opptil 10 meter høyt snøras isolerte natt til lørdag bygda Veitastrond i Luster kommune i Sogn og Fjordane. Det kan ta flere dager før snømassene er ryddet.

 

– Det er helt vanvittig stort. Trolig mellom 300 og 400 meter bredt og 10 meter høyt enkelte steder. Nå er bygda vår isolert, sier brøytemann Kjell Egil Nes til Firdas nettutgave.

Bygdelaget har fra før investert i en luftputebåt. De 120 innbyggerne kan dermed komme seg til og fra bygda, men det er usikkert hvor lang tid det vil ta før snømassene er fjernet fra veien, melder NRK.

– Det kommer helt an på været. Så lenge det er så dårlig vær som nå, kan man ikke arbeide i området, sier Nes.

Bygdelagsleder Asbjørn Nes sier til Sogn Avis at det snødde mye natt til lørdag.

– Vi går ikke av hengslene på Veitastrond dersom vi blir isolert i ei uke. Det er vi vant med. Så lenge det ikke har gått med liv skal vi prise oss lykkelige. At det beviser at vi trenger ressurser til rassikring, er i hvert fall helt sikkert, sier han.

Bygda var isolert i en uke av et tilsvarende ras i 2008.

TV 2 melder at det kan ta flere dager før veien er åpen igjen.

– Det kommer ikke til å bli startet ryddearbeid før over helgen. Så vil det ta tre-fire dager å rydde veien, sier prosjektleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen i Sogn og Fjordane, Lars Karlsen. (©NTB)