Staten krevde og fikk milliarder

Statens innkrevingssentral (SI) sørget i fjor for at statskassa fikk 3,5 milliarder kroner. De fleste innbetalingene gjaldt bøter eller forenklede forelegg til bilister.

Innkrevingen lå 285 millioner kroner over samlet beløp i 2009. I løpet av året fikk SI nye krav til innkreving til en verdi av 7,1 milliarder kroner. Dermed har etaten mer enn nok å jobbe med også i år.

Etter at Statens Innkrevingssentral ble etablert i Mo i Rana i 1990, har virksomheten økt betydelig. Første år sørget 65 ansatte for at staten fikk inn 355 millioner kroner.

Politi og domstoler var i utgangspunktet oppdragsgiveren SI skulle betjene, og fortsatt er dette den største kunden. Men etter hvert har Statens lånekasse for utdanning, Tollvesenet og NRKs lisensavdeling blitt viktige oppdragsgivere.

I 2010 kom rundt 1,5 milliarder kroner fra store og små trafikksyndere og fra andre med et straffekrav på seg. Politiets kontrollaktiviteter på veiene sørget for 236.000 forenklet forelegg. Av disse kom hele 125.000 fra fotobokser. Tallet på forenklet forelegg økte med 16.000 fra året før. (©NTB)