Positive til kommunal veiforskuttering

Fylkesutvalget har gått inn for at Vest-Agder fylkeskommune skal samtykke i at Kvinesdal kommune forskutterer inntil 10 millioner kroner til opprusting av fylkesvei 465 på Træland.

Fylkestinget vil fatte det endelige vedtaket i saken 14. desember, melder Vest-Agder fylkeskommune på sin nettside.

Fylkesrådmann Tine Sundtoft legger opp til at veiprosjektet skal tas inn i fylkeskommunens økonomiplan for perioden fra 2011 til 2014 med tilbakebetaling i løpet av økonomiplanperioden. Statens Vegvesen har fremholdt at opprusting av fylkesveien på Træland er et viktig prosjekt selv om det ikke er prioritert i handlingsprogrammet for fylkesveiene. Veien er prioritert i Listerrådet. Statens vegvesen godkjenner kostnadsrammen på 10 millioner kroner.

Utbedringen av veien på Træland var en del av en avtale kommunen gjorde i forbindelse med omleggingen av E-39. Allerede i 2005 vedtok kommunestyret i Kvinesdal at kommunen skulle forskottere 3 millioner kroner til utbedring av riksvei. 465 på Træland. Arbeidet ble planlagt og reguleringsplan utarbeidet og godkjent. Den kalkylen som så ble utarbeidet etter at planarbeidet var ferdig, kom på rundt 10 millioner kroner. Da denne kostnaden var høyere enn opprinnelig kalkulert, gjorde kommunen avtale med Statens vegvesen om at en forskjøv prosjektet til 2010.

Det vil bli en betydelig kostnad for kommunen å forskuttere beløpet. Kvinesdals ordfører Odd Omland har tatt til orde for at 600.000 kroner som skal utbetales til Statens vegvesen i forbindelse med en utbygging på Storekvina, i stedet blir brukt av Kvinesdal kommune som del finansiering at rentekostnadene for forskutteringen.

Fylkesutvalget anbefaler fylkestinget å beslutte at Kvinesdal kommunes forskottering må være uavhengig av de avtaler kommunen tidligere har inngått med Statens vegvesen angående utbyggingen ved Storekvina..