Felleskjøpet faser ut Rishaug

Felleskjøpet Agri har bestemt at de ikke ønsker å drive med anleggsmaskiner i fremtiden, og nå fases Rishaug Anleggsmaskiner gradvis ut.

Onsdag ble det klart at Rosendal Maskin overtar agenturet på New Hollands anleggsmaskiner i Norge fra Rishaug Anleggsmaskiner AS. Nå viser det seg at dette er starten på en nedtrapping i maskingrossisten fra Trondheim, som til slutt vil ende med at all drift i selskapet vil opphøre.

Store tap
- Rishaug Anleggsmaskiner er 100 prosent eid av Felleskjøpet Agri. Styret i Felleskjøpet Agri har besluttet at anleggsmaskiner ikke er noe Felleskjøpet skal drive med, sier daglig leder Gorm Beck i Rishaug Anleggsmaskiner til Byggeindustrien.

Uten å gå inn på detaljer forteller Beck at selskapet har slitt økonomisk de siste årene som en følge av finanskrisen, og at tapene Felleskjøpet har måtte sluke har vært store. – Du ville fått en aha-opplevelse hvis du hadde sett regnskapet, sier han.

Ironisk nok er de store tapene en medvirkende årsak til at selskapet ikke opphører umiddelbart. Store skattefordeler med fremførbare underskudd er sammen med eksisterende avtaler og garantier ovenfor kunder årsaken til at selskapet fases ut på en ryddig måte. Beck forteller at de nå er i ferd med å selge ut det de har igjen av maskiner og utstyr.

Rishaug har rundt 30 ansatte, og samtlige av dem har mottatt oppsigelsesvarsel. I løpet av de neste to, tre månedene kommer de aller fleste av disse til å forsvinne. Det vil være en viss drift i selskapet til garantiforpliktelsene opphører.

Nytt Putzmeister-agentur
Ved siden av New Holland er Putzmeister betongpumper det mest kjente agenturet til Rishaug.

– Når det gjelder Putzmeister, så er et helt nytt selskap under etablering, PM Nordic Norge. Det kommer til å ledes av Dag Nyvik, som har solgt Putzmeister hos oss i mange år. Det nye selskapet etableres i samarbeid med selskapet som har det samme agenturet i Sverige, sier Beck. Han forteller også at Kobelco Cranes-agenturet blir lagt dødt.

Ifølge Beck jobbet Felleskjøpet lenge med å selge hele Rishaug, men den økonomiske forfatningen selskapet var i gjorde dem lite attraktive for potensielle kjøpere.