Munch i is og snø vil pryde ski-VM

Edvard Munchs bilder omformes til skulpturer i is og snø under ski-VM i Oslo neste år.

 

«Skrik» og «Madonna» i mange meters høyde og lyssatt, skal sette sitt preg fra Slottsbakken og ned paradegaten Karl Johan.

Prosjektleder Ole Morten Rokvam har plukket ut åtte forslag til Munch-skulpturer fra en rekke av verdens beste kunstnere som jobber med snø og is.

– Dette blir en hyllest til Munch. Vi trekker ham ut av museet og lager de nye skulpturene langs Karl Johans gate, sier Rokvam til NTB.

Gjenkjennelig Munch

VM-komiteen har bestemt at medaljeseremoniene skal foregå på Universitetsplassen, og dermed har området foran og rundt dette arrangementet blitt prioritert. Munchs arbeider får en sentral plass når grupper som Katzenjammer og Vamp skal rocke opp kveldsarrangementene.

– Det viktigste er at Munch er gjenkjennelig for alle. Det var budskapet vi gikk ut med da vi inviterte 40 kunstnere til å komme med sine forslag, sier Rokvam.

Warhols Madonna

Seremonimester Bentein Baardson, som også var ansvarlig for åpnings- og avslutningsseremoniene under OL på Lillehammer i 1994, mener det er viktig at kulturen får sin plass i bybildet.

– Vi deler opp sentrum slik at ikke alt blir en eneste stor pølsebod, sier Baardson som mener de har klart å dele opp den kulturelle og den mer kommersielle biten av opplegget.

En av dem som har bidratt til isutformingen av Munchs verker er «Mr. Iceman», Jack Stensland. Skulpturen er skapt på grunnlag av Andy Warhols versjon av «Madonna», og den står foreløpig utstilt foran VM-paviljongen på 7. juni-plassen.

Fem temadager

I Holmenkollen kommer det til å være et eget folkelivsprosjekt med aktiviteter hver dag i de 11 dagene VM pågår. Det vil bli fem temadager i Holmenkollen. En kordag, en retrodag med blant andre gamle helter og minner fra ski-VM i Oslo i 1966 og 1982, en dansedag, en talentdag og en nabodag.

I alt skal det avvikles 21 øvelser i de 11 dagene ski-VM i Holmenkollen varer.