Forebygger vedlikeholdsetterslep

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har utarbeidet et nytt nettbasert verktøy som gir byggherrer innledende analyser av hva det vil koste å sette opp og vedlikeholde et bygg.

– Verktøyet viser at det er fullt mulig å velge miljøvennlige alternativer uten at det koster mer i et livsløpsperspektiv, sier miljøvernminister Erik Solheim.

Det nye verktøyet har fått navnet TidligLCC (Life cycle costs/Livsløpskostnader), og gjør det mulig å gjøre analyser av kostnadene ved oppføring og forvaltning, drift og vedlikehold (FDV) av nybygg.

– Verktøyet har miljø som hovedfokus og gir beregninger av drift- og vedlikeholdsinnsparinger ved å ta miljøhensyn. Byggherren kan velge mellom ulike kvaliteter i bygget, for eksempel at det skal være energieffektivt, lett å vedlikeholde eller ha lavt behov for renhold, sier Solheim.

 Hjelp ved beslutninger

Verktøyet ser kostnader for et bygg med slike kvaliteter i forhold til et såkalt basisbygg, der det er valgt konvensjonelle løsninger. TidligLCC er ment som et beslutningsstøtteverktøy for offentlige byggherrer, og dekker de vanligste offentlige bygningene. Eksempler er barnehager, skoler og kontorer.

 – Hvis byggherren på et tidlig stadium kan få oversikt over driftskostnader, reduserer det risikoen for vedlikeholdsetterslep, sier direktør Hans Christian Holte i Difi.

 Avliver myter om passivhus

Han sier at verktøyet også vil bidra til å øke politikere og rådmenns bevissthet om hvilke faktorer som er kostnadsdrivende og hvilke som ikke er det. TidligLCC tar for eksempel livet av myten om at bygging av lavenergibygg eller passivhus vil fordoble investeringskostnadene. Verktøyet viser en økt investeringskostnad på mellom tre og ti prosent, altså marginale kostnadsendringer.

 Multiconsult har regnet ut at offentlige utbyggere kan spare minst ti og gjerne femten prosent av kostnadene til forvaltning, drift og vedlikehold ved å kreve mer enn minimumskravet i lovverket, og ved å være villige til å investere noe mer ved oppføringen av bygget.

 Et viktig prinsipp under utviklingen av verktøyet har vært enkelhet. I en tidlig fase vet kommunene lite om hvordan bygget vil se ut, og har ikke detaljert informasjon å legge inn. Fordi TidligLCC gjør det mulig å bruke standard tallverdier for et bygg, kan kommunene likevel få de nødvendige beregninger.

 Enklere å ta livsløpshensyn

For alle offentlige anskaffelser skal det tas livsløpshensyn under planleggingen. Det vil si at byggherren må se de totale kostnadene for investering opp mot kostnadene til forvaltning, drift og vedlikehold allerede i en tidlig fase av et byggeprosjekt.

Fredrikstad kommune har testet det nye verktøyet. Overingeniør Marte A. Kollstrøm sier at det er svært relevant å bruke det i planleggingen av oppføringer av nye bygninger. Fredrikstad kommune oppfører bygninger for cirka 200 millioner kroner hvert år. I årene fremover vil kommunen oppføre både skoler, idrettsbygg og omsorgsboliger.

– Blant annet kan vi kjøre ut en rapport med oversikt over merkostnader og sparte kilowattimer ved bygging av mer energieffektive bygg. Dette gir politikerne et godt underlag både for å ta beslutninger som kommunen sparer penger på og som er til beste for miljøet, sier Marte A. Kollstrøm, overingeniør i Fredrikstad kommune.

Hun mener at verktøyet vil ha spesielt stor nytte for mindre offentlige utbyggere som ikke har egne erfaringstall.

– Jeg har inntrykk av at mange kommuner legger mest vekt på hva bygget vil koste som en investering, og mindre vekt på drift og vedlikehold. Dette er nok forklaringen på at mange kommunale bygninger forfaller fra dag én. Med det nye verktøyet kan disse utfordringene gjøres synlige i en tidlig fase, sier hun.

 Se TidligLCC her