NSB Kompetanse- og simulatorsenter

NSB Kompetanse- og simulatorsenter

Sted: Sundland, Drammen

Prosjekttype: Norges første A-klassifiserte nærinsgbygg

Kontraktssum ekskl. mva:
Ca 80 millioner kroner

Btoareal: 7.100 kvm

Byggherre: ROM Eiendom

Byggherrens prosjektleder:
Oslo Prosjektadministrasjon

Totalentreprenør:
OKK Entreprenør AS

Arkitekt: alt.arkitektur

Rådgivere: RIB: Siv.ing. Will Arentz / Rambøll - RIV: EM Teknikk - Brann: Solberg & Toftenes - Grunnundersøkelser: Multiconsult - Ytv. VA: Asplan Viak - RIE//Tekn. koordinering: Heiberg og Tveter

Underentreprenører/leverandører: Tårnløfter: Harsco - Gravearb: Stryken Maskin - Peling: Holt Risa - Prefab. Betongelementer: Contiga - RIB for Contiga: Siv.ing. Knut Finseth - Branntetting/brannsikring: Buskerud Brannsikring - Trapper/rekkverk: Consero - Stål: Miljøstål - Vinduer: NorDan - Blendingsgardiner: Vental - Solskjermingssystem: Colt Nordic - Gulvavretting: Vestfold Gulvavretting - Gulvsliping: Betotec - Malerarbeider: Malermester Buer - Systemvegger/himlinger: Moelven Nordia - Lås/beslag: Låsgruppen - Innerdører: Swedoor/Jeld-wen - Rør: ORAS - Antibrannvegg: Trysil Interiørtre

NSB-skolen startet opp på Sundland i Drammen den 15. august – en dato som var helt i rute med framdriftsplanen. Rom Eiendom og OKK Entreprenør AS står bak NSB Kompetanse- og simulatorsenters nye bygg som er landets første ferdigstilte A-klassifiserte næringsbygg.

– For å komme nærmere målsetningen utarbeidet alt. arkitektur as, sammen med miljøkoordinator Sverre Tiltnes (Grønn Byggallianse) i januar 2009, et kvalitetsprogram. Dette ble i omarbeidet form nedfelt i bok 0 i tilbudsgrunnlag og til sist omformet til prosjekteringsgrunnlag, forteller arkitekt

Einar Haanæs Lunøe
– Utnyttelsen av stedlige ressurser er sentralt for å produsere arkitektur med skånsomme energifotavtrykk. De viktigste punktene fra forarbeid og prosjektering har vært å dyrke NSB-skolen som kompakt bygningskropp, bygg lagt riktig i forhold til himmelretninger, med enkel geometri som forenkler tetting og isolering og gir et bygg som er mindre vindutsatt.

Løsning av ytre rammer gav et godt utgangspunkt. Utfordringene lå dermed mer rundt gjennomføring av en effektiv klimaskjerm med mye isolasjon og tette bygningsdeler. Opp mot 30 prosent mer isolasjon i vegger, 325 mm, og tak, 450 mm, i forhold til krav i nye tekniske forskrifter medfører kompleksitet ved alle overgangsdetaljer. Det ble generelt viktig å legge veggen riktig i forhold til dekkeforkanter og stål i overgang til bunnplate og tak, forklarer Lunøe.

Forbedringsmuligheter
– Dette har vært en hektisk og intensiv byggeprosess. Vi startet opp i august 2009 og har hatt parallell prosjektering helt fram til april i år. I tillegg hadde vi en tøff vinter med mye snø og kulde. Temperaturer på 24 kuldegrader stoppet arbeidene en hel uke, forteller prosjektleder Reier Andre Sønju, OKK Entreprenør. Han har vært prosjektleder for OKK Entreprenør i byggeperioden og jobbet tverrfaglig mot byggherren og deltatt i alle prosjekteringsmøtene. Vi har hele tiden hatt en åpen dialog med byggherren når det gjaldt forbedringsmuligheter for prosjektet blant annet for å redusere energiforbruket.

Opprinnelig var kravet på 100 kWh/kvm/år som ikke tilfredsstilte kravet til et A-klassifisert bygg. I løpet av byggeprosessen fikk vi redusert energibehovet, slik at det til slutt ble et passivhus. Sammen med byggherren har vi hatt fokus på løsninger vi kunne gjøre noe med og gjort tiltak med blant annet heiser. Som ved bruk av fallenergi leverer overskuddstrøm tilbake til byggets interne strømnett og vinduer med gjennomsnittlig U-verdi på 0,76.

Kuldebroer eliminert
COLT solavskjermingsystem er tatt inn i prosjektet underveis og montert inn i hvert vindussmyg. Et element som er på å skape et optimalt bygg. En klimaskjerm (klimavegg) har eliminert kuldebruene. Den betår av en 223 millimeter isolert vegg i treverk, et GU-sjikt, (for beskyttelse av dampsperren) dampdiffusjonsperre, innvendig vegg på 10 cm + en innvendig gipsplate. Ytterkledning i luftet tegl. Total veggtykkelse på ca 65 cm. – Dampsperren er flyttet slik at den går forbi alle dekkekanter kontinuerlig helt til taket fra første etasje og eliminerer alle skjøter som fører til luftlekkasjer, samt fare for kuldebro ved dekkekanter elimimineres, da vi har en påhengt vegg på 223 mm utenpå dekkekantene, forklarer Sønju.

Både OKKs egne håndverkere og tverrfaglige håndverkere har hatt sterk fokus på diffusjonsperren. Har det skjedd noen brudd i diffusjonsperren har vi fanget det opp umiddelbart og langt på vei fått et meget godt resultat på 0,44 i luftlekkasje ved 50Pa noe alle på byggeplassen har vært påpasselig med. Før alle vegger ble lukket gikk en mann og kontrollerte alle veggene fysisk og dokumenterte at de var tette, påpeker han og beskriver byggetiden som krevende og intens.

To trinns tetting
Største utfordringen har vært skallet utvendig. Å få hengt opp COLT avskjermingen på en god og trygg måte i hvert smyg med gode tilslutninger og detaljer rundt vinduene som er fuget utvendig. Innvendig er det brukt en spesiell tape som er limt til dampsperren – en løsning for optimal tetting som vi kom fram til i prosjekteringen. En to trinns tetting som utvendig består av silikon tettemasse rundt vindu, et lag isolasjon og innvendig dampsperre limt til en tape som er dratt over og inn til veggen slik at det blir helt tett inn til karmen. Da får man tettheten som trengs for å klare 0,44 i tetthet. Tettheten i bygget henger nøye sammen med å klare energikravet på under 70 kWh/kvm/år, understreker Sønju, og legger til at nesten alle vinduene kan åpnes for naturlig ventilasjon dvs sjokklufte rommene.

Ti røykvifter sitter i taket for å evakuere røyken ut over hovedtrappa som er redningsvei. En av de ti viftene har komfortstyring. Varm luft om sommeren blir trukket opp og ut og bygget kjøles ned.

Stripehimling

Han trekker fram himlingene som er spesiallaget for bygget. Betongdekkene er ikke pakket inn i himling og fungerer som kjøling om sommeren. Da opptar betongdekkene den avkjølte lufta om natten og avgir denne i løpet av dagen. Den avkjølte luften brukes aktivt. forklarer Sønju. – Løsningen gjelder store deler av bygget, med unntak av gangarealene.

For å ivareta akustikken er det lagt en såkalt «stripehimling» tilpasset dette prosjektet av Moelven Nordia og godkjent av akustisk konsulent Brekke og Strand.

En annen stor utfordring var at kantinen ble bestemt lagt til femte etasje underveis i prosjektet med de føringer det krever.

Fjernvarme
– Vi hadde krav om at vi skulle varme opp råbygget med fjernvarme. Drammen har en egen fjernvarmering og fyrsentralen ligger like ved siden av byggeplassen. Der koblet vi oss direkte på for å få spisslast på radiatorene. Et prefabrikkert tak ble heist på plass like før jul. Et tradisjonelt tretak med 45 cm isolasjon og 10 cm lufting beslått med Rheinzink.

Ytterkledningen i tegl og stort sett alle innvendige arbeider har OKK utført selv. Sønju framhever det gode samspillet med byggherren.

– Vi har ikke funnet opp kruttet på nytt, men brukt gode tradisjonelle løsninger, som brukerne er komfortable med, fastslår han.

Tekst og foto: Anne-Beth Jensen


Flere prosjekter