Sola Næringspark

Sola Næringspark

Sted: Sola

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 40 millioner kroner

Bruttoareal: 5. 318 kvm

Byggherre: Sola Næringspark

Totalentreprenør: Lothe Bygg

Arkitekt: Plank Arkitekter

Rådgivere: RIB: Multiconsult - RIGeo: Siv. Ing. Albert Ølnes - Uteområder: Dimensjon

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Vassbakk & Stol - Betongarbeider: Vest Betong - Betongelementer: Egersund Betongteknikk - Gulvstøp: Oltedal Golvstøp - Stålarbeider: Varhaug Bygg & Montasje - Himlinger og systemvegger: Moelven Nordia - Taktekking: Icopal Tak Vest - Vinduer, dører, fasade: Time Aluminium - Maler og gulvlegger: Vatland & Sønn - Flislegger: Gjesdal & Rødberg - Rørlegger: Sig. Halvorsen - Ventilasjon: URD Klima - Elektro: Elektro Comfort - Kjøkkeninnredning: TS Storkjøkken - Sprinkling: Aktive Sprinkler - Branntetting: Lilleland - Låsesystemer: Sikring & Låseservice - Trapper og rekkverk: Trappeteknikk - Belysning: Light Com - Porter og lasteramper: Portteknikk - Heis: TKS Heis

Rett sørøst for Sola sentrum har Plank Arkitekter tegnet og Lothe Bygg ført opp et bygg som rommer kontorutstyrsfirmaet Magnar Eikeland AS. (Se video fra prosjektet her)

Prosjektleder Brit Ohma i Lothe Bygg forteller at det nye bygget har kostet cirka 40 millioner kroner. Det ble ført opp i totalentreprise innenfor tidsplan og budsjett og uten byggfeil. Tiltakshaver er Sola Næringspark AS. Byggearbeidene startet i februar i fjor og bygget stod ferdig i februar i år.

Åpen løsning

Bygget består av en to etasjers butikkdel med kontorer og kantine og et lager.

Det er 65 arbeidsplasser i bygget. I første etasje er det resepsjon og avdelinger for kontormøbler, kontorrekvisita og belysning. Det er atkomst til andre etasje via en frittstående ståltrapp. I andre etasje ligger et kontorlandskap, noen cellekontorer og stillekontorer og en kantine med cirka 40 sitteplasser. Lageret har gulv av hardbetong og en arbeidshøyde (opp til dragerne) på 9,5 meter. Utenfor bygget er det drøyt 50 parkeringsplasser.

Buet glassfasade

Bygget ligger rett ved en rundkjøring på Sentrumsvegen, med god eksponering mot veien. Tomten er flat og bestod delvis av myr. Grunnen ble ifølge Ohma forbelastet i fem måneder. Under bygging ble det lagt ut radonduk.

Bygget er tilnærmet kvadratisk. Inn mot rundkjøringen på Sentrumsvegen er det en stor buet glassfasade, som gir bygget et særtrekk. Bygget har bærekonstruksjon i betongelementer. Taket i butikkdelen bæres av limtredragere, mens taket i lageret bæres av gitterdragere av stål. Hele bygget har et flatt stålplatetak som er isolert og tekket med papp.

Utenom glassfasaden har bygget fasader av gråmalte betongelementer. Det er teppeflis på gulvene, med unntak av våtromskjernen som har vinylbelegg. I møterom og stillerom er det tepper på gulvene.

Trappen mellom første og andre etasje er svartlakkert og har spilerekkverk i lakkert stål. Også heishuset er lakkert svart. I første etasje er det systemhimlinger. I andre etasje er det lydhimlinger med synlige kanaler.

El og gass

Konstruksjonen ble tørket ut med rotoravfuktere og byggvarme basert på propan. Betongvegger og aluminiumsvindu gir en fasade med minimalt vedlikeholdsbehov og lang levetid. Bygget har oppvarming med elektrisitet, samt ventilasjonsluft oppvarmet med gass. Ventilasjonsanlegget er balansert og har varmegjenvinning og kjøling. Hele bygget er sprinklet. I butikkdelen ble det valgt limtredragere i stedet for ståldragere av brannhensyn. Mye av belysningen skjer med LED belysning.

Brit Ohma sier at byggingen gikk greit. – Vi holdt oss innen tidsplan og budsjett og førte bygget opp uten noen fraværsskader. Sorteringsgraden på byggavfall var på 62,35 prosent.

Samarbeidsprosjekt

Thor Grashei i Plank Arkitekter forteller at prosjektet er utviklet i samarbeid mellom Plank Arkitekter, Sola Næringspark, Lothe Bygg, og Magnar Eikeland. – Det har vært spennende og utfordrende å samarbeide med tre så store aktører som Sola Næringspark, som er en aktiv utbygger og utvikler (og vår største kunde), Lothe Bygg, som er en av de ledende totalentreprenørene i regionen, og Magnar Eikeland.

– Leietakers behov, logistikk, profilering og økonomi har vært hovedstikkord i prosjekteringen av både bygget og uteområdene. Alle kanalføringer er bevisst lagt synlige i tak. Den noe grove og industripregede atmosfæren gir en spennende kontrast til den eksklusive møbelutstillingen. Store åpne rom med stor takhøyde gir god fleksibilitet og mange muligheter med tanke på variasjon i utstilling.

Belysningsmessig er det utvendig lagt fokus på å fremheve den publikumsrettete utstillingsdelen. Innvendig belysning er en del av utstillingen. Vi har hatt et godt og tett samarbeid med Sola Næringspark, Lothe Bygg, og Magnar Eikeland.

Tekst og foto: Ole Harald Dale

Se video fra prosjektet her


Flere prosjekter