Ikke kjøp blandebatteri uten dokumentasjon

Det kan være fristende å la seg rive med av trender eller gode tilbud. Men kjøper du sanitærprodukter som ikke har tilfredsstillende dokumentasjon, må du regne med at de ikke kan brukes.

 

Hvert år oppstår rundt 70 000 vannskader i Norge. Mange av disse kunne vært unngått om produktene var dokumentert. Dokumenterte produkter er kvalitetssikret og kontrollert for å tåle alle typer belastninger de utsettes for i en bolig.

– Normalt vil også rørleggeren nekte å installere produkter som ikke er godkjent, og kjøperen føler seg lurt, sier forskningsleder ved SINTEF Byggforsk, Lars-Erik Fiskum, som nesten daglig blir oppringt av fortvilte forbrukere som sitter igjen med dyre, ubrukelige sanitærprodukter.

Krever dokumentasjon

Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven (TEK) stiller krav til dokumentasjon av byggevarer. Dokumentasjonskravet gjelder alle byggprodukter, herunder sanitær¬produkter. I Norge er blant annet SINTEF Byggforsk ved SINTEF Certification utpekt av myndighetene som teknisk kontrollorgan for å utstede produktdokumentasjon.

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening anbefaler sine medlemsbedrifter kun å benytte produkter sertifisert av SINTEF Certification. Et sertifikat eller en teknisk godkjenning herfra tilfredsstiller myndighetenes krav og be¬krefter at produktet er underlagt overvåkende produksjonskontroll.

– Den enkleste måten å sjekke om et produkt er godkjent på er å gå inn på sintefcertification.no, hvor du finner en liste over alle dokumenterte produkter i Norge, sier Fiskum.

Kommunen kan kreve fjerning

Dersom et byggprodukt har mangelfull dokumentasjon, kan kommunen eller Statens bygningstekniske etat (BE) pålegge å fjerne produktet fra byggverket, noe som kan bli kostbart.

Ved en eventuell vannskade forårsaket av et sanitærprodukt uten dokumentasjon kan også forsikringsselskapet gå til regress mot leverandør, produsent eller rørlegger som har montert produktet.

Hvordan oppfylle dokumentasjonskravet?

• Be om produktdokumentasjon som er relevant for norske forhold fra produsent, leverandør eller rørlegger.

• Alle sertifikater og godkjenninger utstedt av SINTEF Byggforsk blir publisert på sintefcertification.no.

Brosjyren ”Unngå vannskader” gir mer informasjon om produktdokumentasjon, henvisning til nyttig litteratur og nyttige telefonnumre. Brosjyren er utarbeidet av Vannskadekontoret ved SINTEF Byggforsk med støtte fra forsikringsbransjen i Norge, og kan lastes ned gratis på vannskadekontoret.no.

Dette er SINTEF Byggforsk

SINTEF Byggforsk er et internasjonalt ledende forskningsinstitutt. Vi løser utfordringer knyttet til hele byggeprosessen, og skaper verdier for våre kunder og for samfunnet gjennom forskning og utvikling, spesialrådgivning, sertifisering og kunnskapsformidling. Vi tilbyr spisskompetanse innen fagområder som arkitektur, bygningsfysikk, forvaltning, drift og vedlikehold av bygninger, vannforsyning og annen infrastruktur. Våre 270 medarbeidere i Trondheim og Oslo jobber hver dag for å oppfylle vår visjon: Teknologi for et bedre samfunn.