Tøv om hyttestrøm

Vi har sans for mye av det organisasjonen Norsk Industri tar opp, men utspillet om at det er hytteeierne som nå ødelegger norske arbeidsplasser på grunn av at de bruker for mye strøm, er og blir tøvete. Det er riktignok 400 000 hytter i Norge, men de aller fleste av disse har en enkel og nøktern standard.

Noen hyttepalass er bygget de siste årene, og der er selvsagt strømforbruket alt for stort, men dette er snakk om promiller av det totale strømforbruket i Norge.

Problemet er at politikerne ikke har sørget for å bygge ut kraftnettet og kraftproduksjonen i forhold til at det blir stadig flere nordmenn som stadig bygger flere hus og hytter. I tillegg kommer nye sykehus, nye sykehjem, nye skoler, nye butikker, nye næringsbygg som alle trenger strøm.

Det nye kraftregimet har også gjort at vannmagasiner tømmes på en helt annen måte enn før, og får man da tørrår, er katastrofen et faktum. Da stiger prisene til himmels.

Det finnes flere løsninger. Dem har vi terpet på i årevis. Vi må spare strøm i tillegg til at vi må produserer mer strøm. I tillegg må strømmen har ”kjøreveier” slik at alle deler av landet kan få ” fri flyt” av elektrisitet. Det er det enkle svaret. Politikerne – og ingen andre – må ta beslutningene.

Det at hytte-eierne skal ha dårlig samvittighet er et skudd i natten. Og når hytteierne er på hytta, bruker de forhåpentligvis mindre strøm i sine boliger.