Uenige om gasskraft i Midt-Norge

Naturvernforbundet og SV sier bastant nei til å starte mobile gasskraftverk for å løse strømkrisen i Midt-Norge.

Politikere fra Frp og Høyre samt store næringsorganisasjoner som LO, NHO og Bondelaget ønsker gasskraft tatt i bruk nå. Det samme gjør senterpartipolitikere i Trondheim. Bakgrunnen er de voldsomme prisutslagene strømbrukerne i Trøndelag har opplevd i vinter med priser opp til over 11 kroner per kWh.

Krever mindre prisforskjeller
SVs miljøpolitiske talsmann Snorre Valen avviser bruk av gasskraftverkene. Han ønsker at regjeringen innfører et tak for prisforskjellen mellom de ulike strømmarkedene.

Landet er nå delt i fire markedsområder med til dels voldsomme prisforskjeller.

– Dette er et forslag som Sør-Trøndelag Arbeiderparti har fremmet, og som jeg vil ta opp i Energi- og miljøkomiteen, sier Valen. Samtidig ønsker han seg en Enøk-pakke med tiltak for energisparing spesielt for Midt-Norge. På lengre sikt må det satses på hvite sertifikater og bærekraftig energiproduksjon, som vindkraft.

– Det vi opplever, er først og fremst en krise for lommebok og arbeidsplasser. Vi er ikke der at vi står foran rasjonering, sier Valen. Han tror ikke prisen vil påvirkes i særlig grad selv om gasskraftverkene tas i bruk.

– Ubrukelig forslag
Leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet rister på hodet av forslaget om å ta i bruk mobile gasskraftverk for å redusere strømregningen.

– Det er lansert en hel haug med mer og mindre ubrukelige forslag for å løse problemet, sier han.

– Det er å lure folk å si at de får lavere strømpris i Midt-Norge ved å slå på de to utgiftsbombene som står der. Den kraften de produserer, vil ha liten innvirkning, og driftskostnadene er veldig høye. Vi snakker om 2 - 3 kroner per kWh, sier Haltbrekken.

– Det eneste som virker på kort sikt er en kraftfull plan for energiøkonomisering, sier Haltbrekken som i likhet med Valen vil ha en egen Enøk-pakke for Midt-Norge.

Krever tiltak
Både LO, NHO og andre næringsorganisasjoner har skrevet brev til både statsministeren og olje- og energiministeren og krever at gasskraftverkene tas i bruk i Midt-Norge. Olje- og energidepartementet har foreløpig avvist kravet på grunn av den store forurensningen fra gasskraftverkene.

Organisasjonen Norsk Industri frykter at mangelen på forutsigbarhet i det norske kraftmarkedet kan skremme bedrifter ut av Norge.

– Fortsetter de høye strømprisene, frykter Norsk Industri permitteringer og midlertidige nedleggelser, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri.

Ikke avgiftsfritak
Frp har fremmet forslag om å gi regjeringen fullmakt til å redusere merverdiavgiften på strøm og elektrisitetsavgiften i perioder med ekstraordinært høy strømpris. Det har ikke finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) sansen for.

Ministeren skriver i et svar til finanskomiteen at kraftprodusentene vil tjene på dette, avgiftsreduksjonene vil i liten grad komme forbrukerne til gode. Dessuten vil ordningen være kostbar å administrere, påpeker Johnsen.