Kamp mot "fakturafabrikker" har gitt resukltater

Hittil er det blitt avdekket unndragning av skatter og avgifter for 140 millioner kroner i skattemyndighetenes kampanje mot selskaper som lager fiktive fakturaer.

 

I fjor startet Skattekrim i Oslo det treårige prosjektet «fiktiv fakturering». Det første året har de avdekket 129 forskjellige saker og 20 nettverk de mener er bedriver fiktiv fakturering i stort omfang, skriver Dagens Næringsliv.

– Det opprettes selskaper som kun har som formål å skrive ut fiktive fakturaer. Det gjøres for å unndra skatt og avgifter og for å kamuflere svart arbeid gjort av billig arbeidskraft fra Øst-Europa. Fiktiv fakturering og sosial dumping går ofte hånd i hånd, sier prosjektleder Jan-Egil Kristiansen.

I de 28 sakene som er ferdig etterforsket, har skattemyndighetene avdekket det de mener er unndragelse av til sammen 140 millioner kroner. Selskapene trekker fra inngående merverdiavgift på de fiktive fakturaene, for så å ta pengene rett ut av konto og gi dem tilbake til selskapet de fakturerte.

– Så brukes de til å betale svart arbeidskraft eller går til privat forbruk, mener Kristiansen.

Skattemyndighetene sliter imidlertid med å få pengene inn igjen, da «fakturafabrikkene» ofte er registrert på for eksempel rusmisbrukere som låner ut navnet sitt eller personer i utlandet.

– Dette er et problem i hele Europa, sier prosjektlederen.