Økte spennvidder samme komfort

I prosjektet Comfort Properties for Timber Floor Constructions har SINTEF Byggforsk kommet med en ny rapport om nedbøyning til trebjelkelag.

For etasjeskillere med lette trebjelkelag i bolighus og andre typer bygninger, er det kravet om å unngå sjenerende svingninger og rystelser som bestemmer den maksimale spennvidden, og nedbøyning er et viktig komfortkriterium for trebjelkelag. Prosjektets målsetning har vært å utvikle metoder og kunnskap knyttet til utvikling og prosjektering av bjelkelagskonstruksjoner av tre med økt spennvidde sammenlignet med dagens løsninger. Den faglige utviklingen omhandler vibrasjonsegenskaper til etasjeskillere hvor det er menneskelig aktivitet og vanlige vibrasjonskilder for relevante bygningskategorier.

Prosjektet er også et viktig ledd i arbeidet med å utvikle og revidere anvisninger i Byggforskserien, og som underlag for å utarbeide produktdokumentasjon i tekniske godkjenninger og sertifiseringer.

Mulig konkurransefortrinn
Et delmål har vært å utvikle beregningsmetoder og målemetoder som er anvendelig for dette formålet og utvikle kunnskap om hvordan man kan øke dempingen i slike konstruksjoner. For medvirkende industri vil økte spennvidder medføre at trekonstruksjoner blir mer konkurransedyktige sammenlignet med for eksempel betong og betong-/stålkonstruksjoner.

– For treindustrien kan dette medføre et konkurransefortrinn med blant annet mulighet for industrialisering og nye produkter, sier seniorforsker Anders Homb ved SINTEF Byggforsk.

Ønsker kompetanseheving
En viktig målsetting i prosjektet har vært å etablere bedre kompetanse på analytiske beregninger av nedbøyning til trebjelkelag. Dette er gjennomført ved å se på aktuelle modeller og verifisere beregninger med måleresultater. Det er disse resultatene som nå er presentert prosjektrapporten Beregning av nedbøyning til trebjelkelag. Vurdering av parametre og beregningsresultater.

Viktige parametre som omhandles er blant annet forbindelser mellom plater og bjelker, innspenningsforhold til bjelker og tverravstiving. I tillegg til stivhetsegenskaper for de ulike komponentene har disse parametrene stor betydning med hensyn til å utvikle bjelkelag med lengre spennvidder.

Prosjektet ledes av SINTEF Byggforsk og gjennomføres i samarbeid med Norges Forskningsråd, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), Norske Takstolprodusenters Forening og andre aktører i tre- og byggenæringen.

Rapporten kan lastes ned gratis på http://www.sintefbok.no/Product.aspx?sectionId=65&productId=558&categoryId=16