Mesta ut av Næringslivsringen

Det har vakt en viss oppsikt i byggenæringen at bedrifter som Mesta og JM Byggholt har meldt seg ut av Næringslivsringen.

Et femtitall av de største virksomhetene i byggenæringen er medlem i Næringslivsringen som jobber for å sikre rekruttering til næringen gjennom NTNU.

- Vi håper selvsagt at disse bedriftene omgjør beslutningene sine, sier Lillian Fjerdingen i Næringslivsringen til Byggeindustrien. Vi jobber også med en del andre bedrifter vi håper blir med i dette viktige arbeidet. Norsk Tresenter har meldt seg inn. Ellers jobber vi med å få i stand noen veldig interessante avtaler med NTNU. Målet er at noen av disse avtalene skal signeres under Byggedagene.

Hadde det ikke vært for Næringslivsringen ville situasjonen når det gjelder antall nye sivilingeniører som uteksamineres, vært langt mer dramatisk. Søkningen til NTNU bygg-og anleggsfag gikk nemlig voldsomt ned for noen år siden, men takket være innsatsen til Næringslivsringen og andre ble tallet på studenter – og kvaliteten på studentene ikke minst – bedret gjennom målbevisste tiltak.

Dette er et arbeid som må sees over år. Næringslivsringen har et budsjett på ca to millioner kroner i året. Bedriftene betaler inn fra 5 000 – 200 000 kroner i året for å være med. De aller fleste betaler mellom 20 000 – 100 000 kroner. Dette burde de fleste aktuelle bedriftene finne plass til, hevdes det overfor Byggeindustrien. Statens vegvesen har alltid vært en av de varmeste støttespillerne rundt Næringslivsringen. I dag er Tore Hoven i Statens vegvesen formann.

Kommunikasjonssjef Erik Riste i Mesta sier at bedriften har meldt seg ut etter en samlet vurdering hvor man mener at penger til rekruttering kan anvendes på en mer målrettet måte.

Spenncon har også telt på knappene om å melde seg ut, men i følge Ingrid Dahl Hovland er man i dialog med Næringslivsringen. Problemet er at bedriftene er med på en rekke ulike tiltak som egentlig er bransjetiltak som burde vært administrert gjennom BNL. Hun mener at det er på tide at man tar en grenseoppgang på hva som er bedriftenes ansvar, og hva som er ansvaret for bransjeorganisasjonene. Hun sier at Næringslivsringen har gjort en meget viktig jobb, men i tider med nedgang i omsetningen må bedriftene snu på hver krone. Da kan man ikke alltid si ja til alle gode tiltak. Men som sagt, dialogen er i gang.