NHO-sjefen avviser krav om tøffere tone

NHO-sjef John G. Bernander avviser krav fra sine egne om å gå tøffere ut i forhandlingene om redusert sykefravær.

– Det er mange i bedriftslivet og ellers som sier: Pokker heller, Johnny. Hvorfor sørger du ikke for å smelle til med karensdager for å kutte sykefraværet. Men det er uaktuelt, sier Bernander til NTB.

Ekspertutvalget som har sett på ulike tiltak mot sykefravær, slår fast at kutt i ytelsene sannsynligvis vil føre til redusert fravær. Likevel avviser NHO-sjefen ønsket fra egne rekker om å gå tøffere til verks i forhandlingene om en revidert IA-avtale.

Avviser

– Ekspertgruppa sier like klart at mange andre tiltak også vil føre til lavere fravær, og det er disse andre tiltakene vi nå forhandler om. Dessuten hviler hele avtalen på forutsetningen om at det ikke skal kuttes i ytelsene ved sykdom, sier Bernander.

Han har også merket seg at stemningen på Stortinget ikke akkurat taler for kutt i selve sykelønnsordningen.

– Det politiske sceneteppet er vevd, og da er det ikke noen grunn til å skape usikkerhet på dette området, sier NHO-sjefen.

– Men hva om dere heller ikke denne gang lykkes med å få ned det samlede sykefraværet? Kommer man da utenom kutt i selve ordningen?

– Når vi nå forhandler om tiltak som vi tror vil fungere, ville jeg være bra dum om jeg diskvalifiserer disse tiltakene før de settes i sving, sier han.

– Tvert imot har jeg stor tro på at vi vil lykkes. Oppmerksomheten om sykefraværet gir en ny giv til IA-arbeidet i bedriftene. Jeg håper oppmerksomheten gir et puff bak til dem som ennå ikke har inngått avtalen.

– Armer og bein

Partene i arbeidslivet skal innen 1. mars bli enige om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv. Til grunn for forhandlingene ligger rapporten fra ekspertutvalget.

– Vi har noen uker igjen, så det er mye armer og bein i øyeblikket. Djevelen ligger alltid i detaljene, sier Bernander.

Han berømmer ekspertutvalget for å ha kommet med forslag som er krevende for alle parter.

– Vi har en felles forståelse av at sykefraværet må ned. Det er også satt som forutsetning at bedriftene samlet sett ikke skal belastes mer enn de gjør i dag. Min jobb er å sørge for at løsningene ikke blir så byråkratiske at de ikke blir brukt, sier Bernander.

Han mener IA-avtalen har fått ufortjent mye kritikk.

– Den har jo faktisk virket. I NHO-området – hvor mer enn 50 prosent av bedriftene har undertegnet avtalen – har sykefraværet gått kraftig ned. Og korttidsfraværet har ikke økt som følge av de åtte egenmeldingsdagene i avtalen, sier NHO-sjefen.

Tilrettelegging

Både NHO og LO mener den nye IA-avtalen må være strammere, enklere og mer fokusert. Begge organisasjonene er i utgangspunktet positive til forslaget om graderte sykmeldinger, selv om mange arbeidsgivere lurer på hvordan de i praksis kan tilrettelegge for syke arbeidstakere.

– Jeg har fått bunker med spørsmål og flere gigabyte med SMSer om dette. Det er opplagt krevende, men jeg er trygg på at bedriftene vil håndtere sitt ansvar på en god måte. Samtidig stiller tilrettelegging og graderte sykmeldinger også krav til legestanden, Nav og den enkelte arbeidstaker. Skal arbeidsgiver tilrettelegge, må de ansatte være beredt til å ta det de får, sier han.

Bernander minner om at arbeidsgiveransvaret også rommer et omsorgselement.

– I gamle dager kalte vi dette for husbondansvar. Da Jan P. Syse ble statsminister, delte han ut tran og kalosjer til alle sine statsråder. Det var forebygging i praksis, og dessuten en hyggelig beskjed: Hold deg frisk!