Tusener bor i brannfarlige bygårder

Omfattende tilsyn av bygårder i Oslo viser at halvparten av dem ikke er godt nok rustet mot brann. Flere tusen mennesker bor i livsfarlige bygårder.

De foreløpige resultatene er nedslående etter en større aksjon Oslo brann- og redningsetat gjennomfører i gårder fra 1890-tallet.

– Mange av disse gårdene har bare ett trapperom. Bare én rømningsvei utgjør en stor risiko for beboerne. Det kan få svært alvorlige konsekvenser, forteller tilsynsleder Jo Tangedal i Oslo brann- og redningsetat til NRK.

Listen over mangler er skremmende: Gjenmurte rømningsveier, trapperom som tjener som lager for skrot, utette dører, utkoblet brannvarslingsanlegg, ødelagte røykvarslere, utette gjennomføringer av strømledninger og avløpsrør.

Selv om fasaden er i mur, er etasjeskillene i de gamle gårdene som regel treverk. Utette dører og manglende branndører gjør at ilden fort sprer seg om flammene får tak.

Mange av de 3.200 gårdene som er sjekket har eldgamle sikringstiltak. Tre av fire kontrollerte gårder har ikke felles brannvarsling.

– Det er helt klart en stor risiko forbundet med å bo i noen av disse gårdene, sier Tangedal.

Farlige bygårder er et problem også i de andre store byene i Norge.