Optimisme og bekymring på Byggebørsen

På Byggebørsen i Trondheim kommer det mange positive signaler rundt hvordan tidene vil utvikle seg fremover. Men noen er samtidig bekymret.

Optimismen er hos mange kommet tilbake i byggenæringen i Midt-Norge.

- Finanskrisen er over, slo Frank Jullum i Fokus Bank fast i dagens første innlegg på Byggebørsen. Ha la til at alle lik sannsynligvis ikke er ute av skapet og det kan være hendelser rundt om i verden som kan påvirke utviklingen noe på kort sikt.

- Finansmarkedet er lettskremt, og jeg er optimistisk men ikke dum; det finnes også problemer som ikke er løst, sier Jullum.

Han er sikker på at det vil bli mer bygging i Midt-Norge fremover. Dette gjelder ikke minst på boligsiden, men også innen næringsbygg.

- Vi har vært på bunnen, og det er bare en vei herfra - oppover. Men det er ikke det samme som at vi havner på 2007-nivå med det samme, legger Jullum til.

Han er klar på at renta må opp.

- Renta er for lav nå. Om ett år snakker vi som styringsrente på 3,25, og det er likevel veldig lavt. Vi må bevege oss mot normalen, sier han.

Konserndirektør Reidar Stokke i SpareBank1 Midt-Norge er ikke like optimistisk.

- Det er mange dårlige resultater i mange bedrifter og det er lite vekst i topplinjen. Mange har brukt tiden til å kutte kostnader, og når man kutter mye så går det utover andres inntekter. Syretesten kommer til sommeren når regnskapene for 2009 blir offisielle. Den syretesten vil vise hvem som vil klare seg, sier Stokke.

Han er bekymret for om bedriftene har nok cash til å komme seg gjennomden tøffe perioden og er svært bekymret for underskogen i det midtnorske næringsliv.

Men han mener lånefinansieringen stort sett fungerer som den skal, og ser at det kan være et lys i tunnelen.

- Så får vi håpe at det ikke er et tog i full fart mos oss, sier Stokke.

Det er samlet rundt 200 personer på årets utgave av Byggebørsen på Rica Nidelven Hotell.

Det er andre gang Byggebørsen blir arrangert i nåværende form. Det er Næringsforeningen i Trondheim ved Fagråd Bygg og Anlegg, Håndverkerforeningen og Entreprenørforeningen Bygg & Anlegg som står bak arrangementet. Her får deltaker høre det siste fra de store bankene og ikke minst vil alle de store byggherrene annonsere sine utbyggingsprosjekter.