Spår raskere bedring

OECD spår raskere bedring i økonomien til de rikeste landene i verden enn det man hittil i år har kunnet forvente. Organisasjonen advarer likevel om fortsatt lav vekst langt inn i neste år og kanskje lenger.

– Katastrofen har blitt avverget, men vi forventer fortsatt lav vekst og høy arbeidsledighet i en god stund framover, sa organisasjonens sjeføkonom, Jørgen Elmeskov, under en pressekonferanse i Paris torsdag.

 Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) presenterte torsdag sine forventninger til verdensøkonomien i de kommende månedene.

 I rapporten som ble offentliggjort torsdag, oppjusterer OECD det forventede vekstnivået på verdensbasis i 2010 fra 2,3 prosent til 3,4 prosent. Men tross oppjusteringen, vil det fortsatt ta tid før veksten blir sterk nok til for eksempel å kunne gi utslag i lavere arbeidsledighet, sa Elmeskov.

 Ifølge organisasjonen har ledighetsnivået mest sannsynlig ikke nådd toppen ennå, og det forventes ustabile økonomiske forhold inn i 2011.

– Asiatiske økonomier leder an på bedringens vei for verdensøkonomien, sa Elmeskov.

 Men også USAs plutselige oppsving hjelper på. Et dilemma mange av de store økonomiene nå står overfor, er hvordan man skal klare å fortsette gjenreisingen av økonomien, men samtidig begrense gjeldsnivået.

 – Det er skuffende få av organisasjonens 30 medlemsland som har presentert klare strategier for å komme budsjettunderskuddene til livs, sa Elmeskov, og advarte om at dette ikke er en oppgave som kan utsettes.

 Under pressekonferansen rådet Elmeskov medlemmenes sentralbanker til å holde rentenivået lavt og regjeringene til å finne metoder som vil holde gjeldsnivået lavt.